Publicat de: Ovidiu Creanga | 6 februarie 2011

HIPNOZĂ APLICATĂ debarasarea de obiceiuri urâte, urinatul în pat etc etc.

Hipnoza Aplicată
Debarasarea de unele obiceiuri urîte :urinat în pat, ros unghiile, supt degetele etc.

Fiecare dintre noi alunecăm în transă şi ne revenim fără să ne dăm seama de nenumărate ori pe zi. Prin urmare hipnoza este un proces natural. Copiii însă sunt într-o stare vecină cu transa hipnotică 75% din timpul zilei, fapt stabilit prin cercetari clinice. Din acest motiv, copiii pot fi foarte buni subiecţi pentru hipnoterapie.

Din cele peste trei sute de aplicatii ale hipnoterapiei, numeroase se referă la debrasarea copiilor de apucături neplacute, prima cred că este urinarea în pat în timpul nopţii. Din acest motiv prezentul articol va trata mai pe larg acest aspect.

Mii de familii sunt disperate să găsească o soluţie ca copilul lor să nu mai urineze în pat în timpul nopţii. Circa 15 – 20% din copiii de şcoală între 4 şi 16 ani au acest neplăcut obicei. Aproximativ 5% din aceştea, păstrează acest obicei şi cînd ating vîrsta maturităţii. Dificultăţile legate de acest defect nu sunt numai mirosul urît ce se instalează în camera bolnavului, necazul de a schimba zilnic aşternuturile enureticului (persoana care scapă udul în timpul somnului), dar starea de permanentă jenă pe care o are acesta, ruşinea faţă de părinţi şi faţă cei din jur, disperarea că nu sunt la fel ca toată lumea etc. Copiii enuretici, sunt mai neatenţi, mai slabi la învăţătură, fricoşi, cu lipsă de voinţă, dominaţi de alţi copiii, sunt o pacoste pe capul părinţilor şi ei ştiu asta şi suferă, în unele cazuri ducînd la sinucidere.

Există tratamente medicamentoase dar ele sunt nesigure, medicamentele sunt scumpe şi cu efecte secundare. Există şi alte feluri de terapii bazate pe metode psihologice, care costă între 2 şi 4000 de doloari, care iarăşi au un randament redus de vindecări radicale. O vindecare radicală este cînd bolnavul este “uscat” 30 de nopţi consecutive după tratament.

Există foarte multe idei greşite legate de acest obicei naplăcut. Primul ar fi cel pe care îl dă prietenii, rudele, şi chiar doctorii: “Nu vă îngrijoraţi, pe măsură ce creşte copilul se va debarasa singur de acest obicei”, însă nici unul nu spune cînd se va debarasa de acst obicei, care poate fi niciodata. Cei care spun nu au un copil care face pipi în pat în fiecare noapte, ei nu ştiu că există şi adulţi euretici din copilărie, ce au grele probleme emoţionale din acest motiv, grave probleme de autorespect şi autoimagine care le distruge întreaga viaţă.

Altă idee eronată este că bolnavul are vezica urinară prea mică. Dacă ar avea vezica urinară mai mică ar trebuie să se ducă mai des la toaletă, căci vezica urinară cînd este plină lansează nişte semnale ce sunt recepţionate de nişte sensori speciali care trezesc bolnavul. Motivul este altul, pacientul doarme foarte adinc şi aceste semnale nu-l trezesc.

Cea mai des întîlnită metodă utilizată cel mai mult de părinţi, este să dea copilului înainte de culcare mai puţin lichid să bea. Ideia este că dacă vezica urinară nu se va umple în timpul nopţii, copilul nu va mai scăpa udul în pat. De ce nu este bună această idee. Nu poţi să-i spui copilului să nu bea apă atunci cînd îi este sete. În afară de aceasta numeroase alimente ce trec prin traseul digestiv conţin lichid, deci apă. Chiar se recomanda ca orice enuretic să bea un pahar de apă înainte de culcare.

Altă idee ar fi că enuretic-ul se scapă în pat din caza unor stări emoţionale, cum ar fi sentimentul de vină, frica, sau frustrarea. Părinţii caută “să-i scoată din cap” copilului în fiacare seară orice problemă care ar pute să-i mărească doza de emoţionabilitate. Dar părinţii nu pot face acest lucru veşnic, copilul se duce la un camp, într-o excursie etc. De obicei cei atinşi de acest defect evită să se ducă în campuri sau excursii. Ce fac cei ce se duc în armată? Este vai de capul lor.

Altă idee greşită a părinţilor este că dacă vor da copilului “premii” dacă nu fac pipi în pat, copilul va scăpa de acest obicei. Metoda nu este bună şi provoacă multă decurajare părinţilor şi copilului. Bietul copil nu este vinovat cu nimic, el doarme foarte adinc şi acesta este motivul.

O metodă pe care o practică marea majoritate a părinţilor este să trezească copilul şi să-l ducă la baie apoi să-l ducă înapoi în pat. Cu disperare ei constată ca enureticul a făcut pipi în pat după ce a fost scos adormit la baie. Şi copilul habar nu are nici că fusese scos la baie căci dormea buştean. Asta poate să înrăutăţească şi mai mult situaţia deorece copilul a urinat în timp ce dormea buştean.

Utilizarea medicamentelor este o metodă care dă rezultate vremelnice. Unele se iau pe gură, altele sunt spraiuri pentru nas. Cele ce se iau ca spraiuri provoacă sîngerarea nasuli, celelalte au efecte secundare si efectul lor încetează în momentul cînd nu mai sunt administrate. În plus sunt foarte scumpe.
Mai sunt netode bazate pe un dispozitiv electric alimentat de o baterie de jos voltaj pentru a nu da naştere la elctrocutări, care dau un semnal de alarma cind apare un lichid. Deci semnalul de alarma funcţionează după ce urinarea a avut loc.
Bazat pe acest sistem unele firme au dezvoltat un sistem pe care ei susţin că ar avea eficienţă şi poate duce la vindecarea totala a urinării în timpul somnului.

Însă ca să poţi elimina efectul, trebuie să cunoşti cauza. Urinarea în pat are loc din cauză că pacientul doarme foarte adînc, şi semnalele lansate de vezica urinară trec neobservate de sensorii ce anuntţă ca vezica este plină. McGill Univerity din Montreal, care este o univesitate de prestigiu, a efectuat studii aprofundate asupra fenomenului denumit somn. Cercetătorii au stabilit ca somnul are 4 stagii de cite 20 de minute fiecare, în total de cca. 90 de minute un ciclu. Sunt intre 4 şi 5 cicluri de acestea pe noaptea de somn. Prima treaptă este cu un somn mai uşor, urmat de treapta a doua cu un somn mai adinc, după care urmează treapta a treia cun un somn şi mai profund, şi în sfîrşit treapta patra cu somnul cel mai profund. Fiecare treapta durează cca. 20 de minute. După treapta de somn foarte profund, treapta a patra, “adormitul” trece din nou în mod invers în treapta a treia, unde stă cca. 20 de minute, apoi ajunge la treapta a doua unde există o porţiune denumită R.E.M. (Rapid Eye Movement) tradus ar fi “Mişcarea Rapidă a Ochiului” care este zona unde se petrec visele care se repetă de 4-5 ori pe noapte. Apoi ciclul se repetă de 4-5 ori cum am mai spus. Enureticul aluneca dintr-o dată în treapta de somn profund, în treapta a patra, el nu are treptele intermediare de somn, unu, doi şi trei. În această treaptă de somn foarte adînc semnalele emise de vezica urinară nu sunt “auzite” de sensorii ce dau de veste că vezica este plină.

Prin hipnoză se poate acţiona asupra subconştientului care guvernează toate funcţiunile corpului, prin urmare şi funcţiunea somnului şi în acest mod se poate ajunge la vindecarea totală a urîtului obicei de a urina în pat.

Mai sunt şi alte numeroase ticuri şi defecte ce pot fi corectate prin hipnoză. Un obicei pe care îl au numeroşi copii precum şi un număr mare de adulţi este acela de aşi roade unghiile şi aşi suge degetele. Bîlbîiala este un defect pe care îl au atît copiii cît şi adulţii. Nicolae Ceauşescu avea acest defect de vorbire. Unele persoane în special femeile au ticul de a se trage de păr. Sunt atît de multe ticuri şi obiceiuri proaste, încît nu vom avea spaţiu suficient să la enumerăm pe toate, între acestea intră şi mitomania (tendinţa de a spune minciuni), cleptomania ( tendinţa de a fura), utilizarea unui limbaj urît, fumatul, drogurile etc. etc.

Cea mai eficienta metoda de a scapa de aceste deprinderi de multe ori antisociale este terapia prin hipnoză. Prin hipnoză se obţin rezultate sigure şi definitive.

Ovidiu Creangă, Advanced Certified Hypnotherapist, & Holistic Pratctitioner
Tel: (416)221-1143, cell: (416)723-9923, e-mail:

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: