Publicat de: Ovidiu Creanga | 5 februarie 2011

Vlad Filat premierul Moldovei, recrut fruntas in trupele KGB

Vladimir (Vlad) Filat, premierul Moldovei, recrut fruntas in trupele KGB. FOTO

sursa: http://www.ziaristionline.ro/2011/01/28/vladimir-vlad-filat-premierul-moldovei-recrut-fruntas-in-trupele-kgb-foto/

Dupa ce ieri am aflat ca SoriNus Ovidiu Vintu de la Chisinau, alias cetateanul moldovean Vladimir Plahotniuc, vicepresedinte al Parlamentului Moldovei, si-a schimbat identitatea ca cetatean roman, cu numele de Vlad Ulinici, acum mai apare pe net si o fotografie cu Vlad Filat (corect Vladimir; cum ar fi ca lui Emil Boc sa i se spuna, oficial, Milu Boc?), premierul Republicii de la Chisinau, in care se disting clar trese si decoratii ale KGB, primite in cadrul desfasurarii stagiului militar la serviciul granicieri al URSS. Despre Vlad(imir) Filat s-au scris multe. Pe scurt, dupa ce-si indeplineste stagiul militar, tanarul Filat este trimis in 1990 la studii in Romania, la Iasi, Facultatea de Drept A. I. Cuza. Este momentul in care, dupa KGB, este abordat si de organele speciale romanesti, conform cutumelor. La 25 de ani e deja director general la „RoMold Trading SRL” din Iasi. Se mai intoarce in Moldova de abia in 1998 si doar pentru a fi numit, direct, sef al Departamentului Privatizarii si Administrarii Proprietatii de Stat (foto stanga sus de la sedinta de constituire a Guvernului, in Parlamentul de la Chisinau sivideo pe prima pagina a portalului). Avea 29 de ani.

Se intampla in Guvernul Ciubuc (nu radeti, va rugam) sub presedintia lui Piotr Lucinschi, ultimul prim secretar al CC al PCUS din RSS Moldoveneasca, ulterior presedinte „democrat” si antiroman feroce (foto dreapta). Nascut in raionul Soroca, el este decorat pentru meritele sale antiromanesti si de colegul sau nascut la Tighina, dar presedinte la Bucuresti, pe numele lui de trista amintire Emil Constantinescu. De pe treptele privatizarii, tanarul Vlad(imir) Filat a urcat pe culmile politicii moldovenesti pana in ziua de azi. Insa, pana acum, intotdeauna, s-a pastrat o mica pata in biografia sa oficiala: serviciul sub care a servit „patria” sovietica. Il aflam azi: KGB.

Fotografia din timpul stagiului militar (foto sus, in deschidere) este publicata de Flux-ul de la Chisinau, constituind practic prima dovada concreta a unei informatii ce trebuia facuta publica, pana acum, chiar de catre politicianul moldovean. Acuzatia, altfel, nu este chiar noua. Ea a mai fost formulata in trecut de PreÅŸedintele AsociaÅ£iei „Pro Europa” de la ChiÅŸinău, Boris Asarov, care a declarat înca din 2008, in cadrul unei conferinÅ£e de presă, că liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vladimir Filat, ar fi fost agent KGB ÅŸi trimis în România sub acoperirea de student la Universitatea „Al. I Cuza” din IaÅŸi. „Trebuie să menÅ£ionăm că numitul Vladimir Filat ÅŸi-a satisfăcut serviciul militar, în perioada dintre 8.05.1987 – 15.08.1989, la Sevastopol, în cadrul trupelor de grăniceri ale KGB-ului sovietic. După expirarea termenului de satisfacere a serviciului militar, Filat a efectuat un curs de instruire în ÅŸcoala specială a KGB din GaliÅ£ino, situată în regiunea Moscova. După absolvirea ÅŸcolii KGB din GaliÅ£ino ÅŸi susÅ£inerea cu brio a unor examene riguroase ÅŸi a unor teste psihologice, Vladimir Filat a fost inclus în rândurile aÅŸa-numitei „agenturi secrete” a KGB, iar în toamna anului 1990 a fost trimis în misiune în România, unde a fost plasat în rândurile studenÅ£ilor basarabeni din IaÅŸi ÅŸi, în acelaÅŸi timp, pus să desfăşoare o amplă activitate economică. Totodată, în prezent, Vladimir Filat se află sub controlul total al ex-rezidentului Serviciului Federal de Securitate al Rusiei în România, Valeriu Pasat, ex-agent KGB, pregătit, ca ÅŸi Filat, pentru o amplă activitate sub acoperire în Å£ara vecină”, a specificat Asarov. Astazi apare si dovada. Sa speram ca este reala. Ramane ca premierul Republicii de la Chisinau sa infirme sau confirme aceste date. Tocmai pentru aceasta edificare, consideram ca este de interes public sa fie facuta cunoscuta informatia publicata de colegii de presa basarabeni.

Iata articolul Flux-ului de la Chisinau:

E adevărat: Filat a slujit în trupele KGB!

Biografia oficială a premierului Vladimir Filat ne anunţă că dumnealui ÅŸi-a satisfăcut, în anii 1987-1989, serviciul militar în termen. AceeaÅŸi informaÅ£ie este preluată de enciclopedia electronică Wikipedia. În nici una dintre biografiile primului ministru nu apare precizarea în ce trupe anume, adică în care gen de armă ÅŸi-a satisfăcut premierul nostru serviciul militar.

Ei bine, o fotografie mai veche, obÅ£inută pe surse, postată recent pe reÅ£eaua de socializare pe internet Facebook ÅŸi preluată de ziarul nostru, ni-l înfăţiÅŸează pe Vladimir Filat soldat în Armata Sovietică. Această fotografie spune mult ÅŸi multe de la sine.

Întâi, văzând acronimul rusesc „Ï” („PV”) de pe epoleÅ£i, înÅ£elegem că genul de armă în care a servit domnul Filat patria sovietică a fost unul mai aparte. „PV” înseamnă „Pogranicinâie voiska”, adică „Trupele de grăniceri”. Este vorba, evident, despre Unităţile speciale ale Trupelor de grăniceri ale Comitetului Securităţii Statului (KGB) ale URSS, ca să redăm denumirea completă a genului de trupe în care premierul nostru a servit Uniunea Sovietică.

Faptul că a făcut parte, doi ani de zile, din trupele speciale ale KGB este ascuns cu multă grijă de premier ÅŸi de biografii săi bine plătiÅ£i. Nimeni nu cunoaÅŸte exact pe care anume segment al frontierei sovietice, în care anume unitate ÅŸi la care anume pichet de grăniceri s-a aflat în perioada respectivă bravul nostru soldat. Există însă voci care susÅ£in că prima jumătate de an de serviciu în trupele KGB Vladimir Filat a petrecut-o în Crimeea, la Sevastopol, în ceea ce se numea pe timpuri „Simferopolski otread”, după care actualul nostru premier a fost repartizat în altă unitate. Uniforma sa din 1989 ne spune clar că nu este vorba de trupele maritime, ci de cele de infanterie ale KGB (în rusă – „suhoputnâie pogranvoiska KGB”).

În al doilea rând, Vladimir Filat nu numai că a slujit în trupele KGB, dar a ÅŸi fost un grănicer sovietic de valoare, remarcat de conducerea militară. Imediat după postarea fotografiei cu pricina pe internet, lumea s-a apucat să desluÅŸească ce insigne ÅŸi distincÅ£ii sovietice strălucesc în pieptul bombat al falnicului grănicer KGB. Dat fiind că fotografia este alb-negru, la o rezoluÅ£ie proastă, de acum 21 de ani, această sarcină este mai complicată, dar nu imposibilă. De aceea, am încercat să clarificăm ÅŸi noi care au fost distincÅ£iile grănicerului KGB, Filat, căci pentru care merite i-au fost acordate este, deocamdată, mai greu de aflat sau de precizat.

AÅŸadar, să le luăm pe rând. DistincÅ£ia de sus, în formă de medalie, este cea mai importantă dintre toate cele 5 decoraÅ£ii militare sovietice ale grănicerului nostru. Este vorba despre o distincÅ£ie a KGB, ÅŸi anume, distincÅ£ia „Otlicinik pogranvoisk” (Eminent al trupelor de grăniceri). Această distincÅ£ie, având gradele I ÅŸi II, a fost instituită la 8 aprilie 1969 de către Iuri Vladimirovici Andropov, prin Ordinul nr. 53 al KGB de pe lângă Sovietul de MiniÅŸtri al URSS. Regulamentul distincÅ£iei ÅŸi descrierea acesteia au fost semnate de către general-colonelul Pavel Ivanovici Zârianov, ÅŸeful trupelor de grăniceri ale KGB. Având dimensiunile de 4 x 5 centimetri, distincÅ£ia pectorală „Otlicinik pogranvoisk” (Eminent al trupelor de grăniceri) reprezenta o stea cu cinci colÅ£uri (pentagramă) pe fundalul unui nimb de raze. În centrul pentagramei este situat un scut cu imaginea profilului unui grănicer sovietic. Facem o paranteză aici pentru a arăta că scutul reprezintă o constantă în heraldica organelor NKVD, KGB, iar, mai nou, ÅŸi a Serviciului de InformaÅ£ii ÅŸi Securitate al Republicii Moldova (SIS). De ambele laturi ale scutului apare inscripÅ£ionarea „Otlicinik pogranvoisk” (Eminent al trupelor de grăniceri), redată cu litere aurii. În spatele figurii grănicerului, în partea superioară a nimbului de raze este reprezentată imaginea unei borne de frontieră cu stema URSS. În partea inferioară a nimbului de raze este situat un scut mic pe care este redat gradul distincÅ£iei. În conformitate cu punctul 2 al Regulamentului distincÅ£iei, aceasta se acorda soldaÅ£ilor, matrozilor, sergenÅ£ilor ÅŸi subofiÅ£erilor din trupele de grăniceri ale KGB „pentru serviciu militar exemplar în apărarea frontierelor de stat ale URSS, pentru abilităţi în reÅ£inerea infractorilor la frontiera sovietică ÅŸi pentru manifestarea în aceste cazuri a curajului, perseverenÅ£ei, rezistenÅ£ei, a rezultatelor excelente în pregătirea politică ÅŸi militară ÅŸi pentru disciplină militară exemplară”. DistincÅ£ia este suspendată de o bandă verde, culoarea trupelor KGB, de altfel ca ÅŸi culoarea epoleÅ£ilor ÅŸi petliÅ£elor purtate de militarii din aceste trupe. Åži aici nu facem nici un fel de aluzie la faptul că premierul Filat a insistat ca partidul său să-ÅŸi ia drept culoare distinctivă culoarea verde. Este, desigur, vorba de o simplă coincidenţă, nimic mai mult. Trebuie să mai precizăm că distincÅ£ia „Otlicinik pogranvoisk” (Eminent al trupelor de grăniceri) de gradul I se acorda personal de către ÅŸeful trupelor de grăniceri ale KGB. Cum a ajuns premierul nostru să primească în 1989 această distincÅ£ie din partea KGB ÅŸi pentru care merite concrete? Nu putem ÅŸti. Dar timpul va vărsa lumină, cu siguranţă, asupra acestei chestiuni ÅŸi atunci orice semn de întrebare se va spulbera.

Celelalte decoraÅ£ii din pieptul soldatului din trupele de grăniceri ale KGB sunt, evident, mai mici ca valoare, dar totuÅŸi, de neneglijat. Bunăoară, „StarÅŸii pogranicinik” v-ar spune ceva? Nu ne vom opri însă astăzi asupra lor. Vom reveni, poate, cu o altă ocazie la acest subiect. Este bine să le lăsăm ÅŸi cititorilor noÅŸtri libertatea să se pronunÅ£e. Vom spune doar că cele trei distincÅ£ii, din rândul al doilea, sunt legate, de asemenea, de trupele KGB. Numai ultima insignă, din cel de-al treilea rând, este una sportivă.

Ei, iată că povestea premierului de culoarea epoleÅ£ilor trupelor KGB începe să devină mai interesantă. Åži mai desluÅŸită. Nu de alta, dar multă lume nu înÅ£elegea ce o fi avut oare în vedere, la 7 aprilie 2009, ziaristul Victor Roncea din BucureÅŸti când a spus verde, pe ÅŸleau, româneÅŸte că nimic esenÅ£ial nu se schimbă la ChiÅŸinău, atâta doar că o mână de kaghebiÅŸti mai tineri îi înlocuieÅŸte pe alÅ£i kaghebiÅŸti mai bătrâni! Ce trist adevăr, nu-i aÅŸa?

Emil CONSTANTINIU, FLUX

__

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: