Publicat de: Ovidiu Creanga | 26 ianuarie 2011

LENIN, CA MESIA (AL EVREILOR DIN RUSIA)

LENIN, CA MESIA (AL EVREILOR DIN RUSIA)
Publicat în 23 ianuarie 2011 de Dr. Veaceslav Stavila; 1,755 afişări

În Rusia secolului XIX, evreii, pentru că nu renunţau la credinţa iudaică erau, practic, cea mai discriminată comunitate etnică: 1) nu aveau dreptul să locuiască acolo unde doreau, 2) nu aveau dreptul să locuiască în sate, 3) nu puteau studia în cele mai prestigioase institute din S. Petersburg, Moscova, Harkov etc., 4) în gimnazii numărul elevilor evrei era limitat la 3-10 % (în dependenţă de regiune) etc. Rusia era atunci unica ţară din Europa în care antisemitismul era politică oficială.

Inclusiv din această cauză, în sânul comunităţii evreieşti, în special în mijlocul tineretului, ia amploare o mişcare teroristă care viza asasinarea ţarului şi a înalţilor funcţionari ai imperiului rus. Astfel , la 4 aprilie 1866, evreul Dmitrii Karakozov, membrul organizaţiei „Libertate şi Pământ”, a tras în ţarul Alexandru al II-lea însă a ratat. La 24 ianuarie 1878, evreica I. Zasulici îl răneşte grav pe F. Trepov, primarul capitalei – oraşul S. Petersburg. La 1 martie 1881, ţarul Alexandru al II-ea este asasinat de evreii N. Râsakov şi I. Grineviţki, membri ai aceleeaşi organizaţii „Libertate şi Pământ”.

În 1886, pentru pregătirea atentatului asupra ţarului Alexandru al III-lea, este arestat şi spânzurat evreul Alexandr Ulianov, fratele mai mare al lui Vladimir Ulianov (viitorul Vladimir Lenin). Acest fapt i-a creat lui Vladimir Ulianov/Lenin (în faţa tineretului evreiesc de atunci) o imagine de „mesie”: era “fratele ucigaşului de ţar”. Ceea ce a urmat le-a îndreptăţit aşteptările: în 1918, anume Vl. Lenin a fost acel care a insistat ca împăratul Nicolai al II-lea şi familia sa să fie omorâţi.

Întrebare: „Revoluţia din Octombrie” a fost, în fapt, o „eliberare” a evreilor în Rusia ?

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Salvează legătura permanentă.

105 răspunsuri la LENIN, CA MESIA (AL EVREILOR DIN RUSIA)

 1. liviu spune:

  Este foarte posibil. Si Bela Kun si Rosa Luxemburg erau tot evrei. Primul a incercat instaurarea unui stat sovietic in Ungaria, iar Rosa Luxemburg a incercat in Germania, imediat dupa terminarea Primului Razboi Mondial in ambele cazuri. Daca nu ma inseala memoria, din primii comisari sovietici 80% erau tot evrei.

  Acum ramane sa discutam de ce comunismul a fost atractiv pentru evrei. O parte din explicatie tine de faptul ca isi doreau cu totii (din Rusia) o noua societate in care sa nu mai fie discriminati, dar nu este suficienta explicatia pentru ca si evreii din vechiul imperiu Austro-Ungar erau simpatizanti ai acestei doctrine, fara ca ei sa fie persecutati.

  • Giordino spune:

   Păcat că Alexandru al II-lea nu a înţeles că cu evreii trebuie de luptat după tora lor, dar nu prim metode creştineşti: ochi pentru ochi, viaţă pentru viaţă şi aşi poate era raiul pe pământ. dar aşa războaie, crize economice, terorism… Dar le vine sfârşitul în 2011, ei nu vor rezista la vibraţiile înalte ale Terrei… însuşi Dumnezeu vrea să scape pământul de rele…

   • Giordino spune:

    Dar comunismul a fost o testare a masoneriei în drumul de realizare a marelui plan de construire a o Nouă Ordine Mondială, cu un jidan în frunte: cum mai uşor de condus cu lumea: prin capitalism ori socialism, ambele şi dermocraţia sunt experimente masonice de degradare a personalităţii, ca să fie mai uşor manipulat. Evreul de rând nu iubeşte comunismul ori capitalismul, el este obligat cu forţa să -l iubească, alfel este scos îafara cortuluide ai săi , fără cap…

  • Giordino spune:

   Din 200 de comisari sovietici 197 erau evrei , la restul nu se cunoaşte naţionalitatea….

  • mihaiviteazul spune:

   Vad, dle Stavila, ca tot mai des de “delictezi” cu antisemitismul. Pe semne iti place. Sa reduci venirea bolsevicilor la putere in 1917 (si toata activitatea lor pina si dupa acest an) la a.n. “eliberare a evreilor” trebuie sa fii “mare istoric”, asa cum esti tu.

   Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani

 2. bin laden 🙂 spune:

  De-asta au iubit ei comunismul. Era ca o scapare. Si viata in kibutz e tot un fel de comunism. E clar ca evreii au influentat colosal istoria in ultimii 2000 de ani… Ii admir ca popor.

 3. Arkan spune:

  Evreii de cand sunt ei pe fata pamantului au fost niste comunisti. Dovada e existenta asa numitelor “kibutzuri” (forma moderna a kolhozului), chiar si in zilele noastre, pe teritoriul Israelului, Israelul fiind de fapt un stat (cvasi)comunist. Revolutia rosie s-a dorit ca o “eliberare” a evreilor, ca un moment zero pentru “cei alesi de Dumnezeu” , ca o noua ordine mondiala in care ei sa conduca treburile si nu altcineva. Ceia ce e mult mai interesant e ca jidanii au jucat la 2 capete, ei sunt parintii comunismului dar tot ei sunt si parintii capitalismului, si acolo unde comunismul a esuat, a reusit capitalismul.

  • liviu spune:

   Intr-adevar, Karl Marx a fost evreu (convertit la luteranism ulterior), dar de ce tot evreii sunt parintii capitalismului?

   • revelare spune:

    Adica?

    Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani

    • liviu spune:

     Pai.. Arkan ii considera pe evrei parintii fondatori ai comunismului. Eu as formula altfel: aceasta natiune (prin multi reprezentanti ai sai) a contribuit semnificativ in teoretizarea si promovarea ideologiei respective, dar nu inteleg de ce ii considera tot pe evrei parintii capitalismului. E mai clar asa?

   • Arkan spune:

    Max Weber, Ludwig von Mises, Joseph Shumpeter, Israel Kirzner, Ludwig Wittgenstein, Ayn Rand, Milton Friedman – toti sunt personalitati care au marcat aparitia si evolutia capitalismului, si astia sunt doar cativa lista poate continua la nesfarsit … sigur cand te gandesti la capitalism primul nume care iti vine in minte e Adam Smith, care nu era evreu, sau nu stim noi … dar evreii dintre toate natiile au avut cea mai mare contributie la dezvoltarea capitalismului

    • liviu spune:

     Capitalismul s-a dezvoltat in anumite conditii istorice, in Europa Occidentala a sfarsitului de Ev Mediu; nu s-a impus precum comunismul (prima tara capitalista este considerata Olanda). Autorii pe care i-ai enumerat, inclusiv Adam Smith, sunt teoreticieni, economisti, nu ei au creat capitalismul.

     Am avut curiozitatea sa ma uit pe o lista cu laureatii premiilor Nobel pentru economie. Cei de origine evreiasca nu sunt asa de multi pe cat te-ai astepta. Te invit si pe tine sa verifici.

     • Arkan spune:

      pardon !!! dar Karl Marx ce a fost !? nu tot teoretician !? economist !? adevarat, capitalismul nu s-a impus precum comunismul, capitalismul a avut o evolutie fireasca, treptata … si cand spun parinte am in vedere pe cei care au inteles mecanismele sistemului, cei care au pus pe hartie tot ce inseamna capitalism, cei care au teoretizat … Slava Domnului ca macar aici nu sunt foarte multi jidani (lista cu laureati)

     • liviu spune:

      raspuns pentru Arkan:

      – in privinta comunismului: intai a fost Karl Marx, care a teoretizat o utopie (urmat de alti visatori), apoi au venit cei care au pus in practica ideile.
      – capitalismul s-a impus in anumite conditii istorice la sfarsitul Evului Mediu (nu e creatia cuiva anume), iar mult mai tarziu, economistii i-au teoretizat mecanismele.

      Intelegi diferenta?

      Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani

     • liviu spune:

      scuze, se pare ca am spus cam aceleasi lucruri amandoi pana la urma

     • Arkan spune:

      da inteleg … credeam ca ai inteles si tu ca eu inteleg:) parca m-am exprimat destul de coerent in comentariile de mai sus.
      – comunismul a aparut in urma unui vis
      – capitalismul e rezultatul unor realitati ale vremii
      si parca tot eu am explicat ce inteleg prin termenul “parinte”

 4. headbanger spune:

  Domnule Stavila, scrieti corect: Lenin, ca Mesia al evreilor. Liniuta se foloseste, de regula, pentru a inlocui un verb. Mesia, si nu mesie, ca nu e substantiv comun. Al si nu a evreilor, pentru ca vorbim de Mesia, substantiv propriu de gen masculin.

 5. NINA GONTA spune:

  titlu correc:
  LENIN-MESIA/AL EVREILOR/

 6. cioloveku spune:

  Arătând cu degetul la diferenţele etnice, religioase, culturale, etc. dintre oameni, la crimele şi discriminarea din trecut nu-i un argument pentru eşecurile băştinaşilor de dată mai recentă de a-şi accepta etnia şi impune limba. Şi balticii au fost sub vremi, Ulianov, Djughashvili, etc. dar au gasit o cale să iasă din mocirlă şi să se spele de noroi.

  • Andrei R spune:

   Ai dreptate 100%. Daca majoritatea romanilor basarabeni nu ar fi fost lasi si spalati pe creier, puteau sa stea rusii si in cap, ca tot nu puteau impiedica revenirea Basarabiei la patrie.

   • Giordino spune:

    Concretizează te rog: au fost laşi – ori au fost zombaţi prin spălarea creerilor: este o mare difereşţă…

    Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani

    • Andrei R spune:

     Dupa 1991 cine le-a mai spalat creierele? In ultimii 20 de ani e vorba de lasitate si ticalosie din partea multor etnici romani, nu neaparat de necunoastere.

     • Cotrutza spune:

      Daca ti s-a spalat creierul atatea decenii, nu poti sa anulezi acest efect peste noapte (1991). Si 20 de ani nu sunt suficienti! Mai e nevoie, din pacate!

     • toma spune:

      dupa asta data creerile au fost spalate si sunt inca de catre puzderia de tv rusesti !

    • Cotrutza spune:

     Subscriu. Trebuie constientizata aceasta diferenta, si nu numai de noi.

     • Andrei R spune:

      E adevarat ca 20 de ani nu sunt suficienti, si hai sa zicem ca i-as intelege pe cei educati in perioada sovietica. Dar cei mai tineri, care au invatat la scoala limba romana si istoria romanilor, care au avut burse de studiu in Romania, sau care chiar au cetatenie romana, ce scuza mai au? Nu cred ca mai exista vreo scuza pt cineva sa vorbeasca despre “limba moldoveneasca” si “poporul moldovenesc” cand are suficiente surse de informare. Orgolii regionale stupide sunt si in Romania (ardeleni si banateni care ii dispretuiesc pe “mitici” si pe moldoveni, moldoveni care ii dispretuiesc pe munteni si viceversa, ardeleni care ii dispretuiesc pe banateni etc etc) dar nu exista roman din Romania care sa nu stie ce limba vorbeste si din ce popor face parte.

      Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani

     • Andrei R spune:

      Si nu uita Cotrutza ca si balticii sau georgienii au fost tot sub ocupatie sovietica, si totusi nu se umilesc la rusi.

      Cred ca parte din problema e si ca rusii au omorat sau deportat pe toti romanii educati si cu coloana vertebrala din Basarabia, si au incurajat lepadaturile si tradatorii. Multi “etnici moldoveni” de azi sunt urmasii celor care si-au vandut vecinii si rudele, care si-au rusificat numele (ca Voronin) si care s-au tarait in 4 labe ca sa faca pe plac rusilor. Si se mai mira ca rusii ii considera prosti.

     • Cotrutza spune:

      Pentru Andrei R: Pai daca ai intrebi pe elevii si studentii din Moldova ce limba vorbesc iti vor raspunde ca romana, la fel si toti cei care au plecat in Clasa I in 1990-1991. Problema e ca acesti tineri nu detin parghiile puterii prin care ar putea sa anihileze efectul de care vorbeam mai sus, plus efectul “puzderiei de canale TV si posturi de radio rusesti”, de asemenea pomenite mai sus. Si ghici ghicitoarea mea, ci detine aceste parghii? Exact, victimele spalarii de creier, garda veche! Iar faptul deosebim de baltici si georgieni, asta tine deja de caracterul general al romanilor, nu doar al celor dintre Prut si Nistru, caci intreaga natiune are acest caracter ceva mai las, sa-i zic asa! Cum spuneam intr-un comentariu tot de pe acest site la un subiect legat de Eminescu, regret ca acest geniu s-a nascut roman, natiunea cu asemenea caracter nu l-a meritat.

     • Andrei R spune:

      Cotrutza, dar puzderia aia de canale rusesti exista acolo pt ca asta e cererea. In capitalism, totul e legat de cerere si oferta. Iar dintre cei 60-70% dintre romanii basarabeni care spun ca vorbesc “moldoveneste”, si cei peste 80% care voteaza cu partide anti-romanesti (PCRM, PLDM, PD etc) nu cred ca sunt toti batrani. Si chiar de la cei care se considera romani aud chestii de genul “Romania ne-a tradat”, “romanii sunt tiganizati”, “noua ce ne iese daca ne unim?” etc.

      E adevarat ca romanii in general au o problema cu unitatea si solidaritatea, dar nu cred ca se poate generaliza despre “caracterul national”. Romanii ardeleni si-au pastrat identitatea si dupa 1000 de ani de ocupatie, aromanii la fel. Cred ca in Basarabia influenta rusa a fost ucigatoare.

     • Cotrutza spune:

      Asta e, nu poti compara influenta barbarilor rusi cu cea a germanilor (sau chiar si cu a maghiarilor). Iar cat priveste cererea de pe piata moldoveneasca, aceasta cerere a fost indusa, caci initial s-a impus o majoritate de canale rusesti si nu au fost cerute, iar ilegal blocandu-se accesul celor romanesti!

     • Andrei R spune:

      Da, cred ca ai pus punctul pe i. Romanii au supravietuit sub maghiari, sub nemti, sub turci, dar chiar si cele mai dure perioade de opresiune nu s-au putut compara cu barbaria rusa. De ocupatia militara ruseasca se mai poate scapa, dar “soft powerul” rusesc din pacate s-a inradacinat bine, iar multi basarabeni au adoptat “valorile” culturale rusesti (ticalosia, ipocrizia, lipsa de onoare)

      Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani

 7. Andrei R spune:

  Nu sunt de acord cu insinuarile antisemite. E simplu ca buna ziua de ce asa de multi evrei din imperiul rus au fost atrasi de curentele politice anti-sistem (comunism, anarhism) si cauza e exact ce mentioneaza d-l Stavila: antisemitismul institutionalizat din Rusia tarista. Evident ca cineva oprimat va dori o schimbare radicala a regimului ca in oprima. Din motive similare, gruparile anarhiste si comuniste au atras membri si simpatizanti si din alte grupuri etnice oprimate (romani basarabeni, polonezi, baltici, georgieni). Probabil multi nu si-au imaginat ca bolsevismul (bazat initial pe internationalismul marxist, anti-panslavist si anti-tarist) va ajunge sa fie subordonat complet panslavismului si imperialismului rus (adica exact ideologiile pe care Marx si Engels le dispretuiau cel mai mult). Nu pot sa condamn evreii care au simpatizat cu bolsevismul inainte de 1917, in schimb trebuie condamnati evreii tradatori de neam precum basarabeanul Ehrlich, care au uitat de antisemitismul tarist si sovietic, si fac apologia neo-sovietismului (la fel de antisemit si criminal precum imperialismul tarist)

  • liviu spune:

   “grupuri etnice oprimate” (romani basarabeni, etc.). Se poate sa spui asemenea lucru? Partidul Comunist Roman a avut maxim 1000 de membri in perioada interbelica (deci a Romaniei Mari), iar membrii sai apartineau in majoritatea lor minoritatilor etnice cu resentimente fata de romani (evrei, ucraineni, maghiari).

   • Andrei R spune:

    Eu vorbeam despre Rusia, nu despre Romania. PCR-ul era un partidulet artificial, cu impact zero la populatie, iar aia 1000 de membri, niste frustrati si neadaptati care erau pe statele de plata ale NKVD-ului, nu poti sa zici ca erau reprezentativi pt cei 800,000 de evrei, sau pt sutele de mii de maghiari, bulgari sau ucrainieni. In Romania, evreii dominau mediul de afaceri, doar nu erau sinucigasi sa militeze pt comunism si nationalizare. Nu uita ca evreii comunisti din Romania erau niste paria in comunitatea lor, multi si-au renegat originea (schimbandu-si de exemplu numele) iar unii au fost chiar, in mod bizar, antisemiti (cum a fost Silviu Brucan)

    • liviu spune:

     N-am spus ca acei frustrati PCR-isti din perioada interbelica erau reprezentativi pentru minoritatile respective, in ansamblul lor (totusi nu este greu de ghicit ce atitudine avea comunitatea maghiara din Ardeal referitor la Romania Mare, dar banuiesc ca au incercat sa se integreze in noile conditii). Nici mie nu-mi plac insinuarile antisemite. Exista o singura problema: comportamentul evreilor din Basarabia (nu cunosc in ce proportie) in intervalul 1941-1942, despre care poate stii. Iti recomand si un reportaj de razboi:

     http://ro.altermedia.info/images/ard-malurile-nistrului.pdf

     Oricum, chiar si asa nu se justifica tratamentul aplicat de Ion Antonescu in privinta lor (este necesar sa mentionez asta, ca sa nu fiu inteles gresit sau chiar acuzat de antisemitism).

     • Andrei R spune:

      De acord cu tot ce zici. Maghiarilor nu le convenea prea mult Romania Mare, dar comunismul le convenea si mai putin. Ei au intrat masiv in PCR dupa ocupatia sovietica, din pur oportunism. Iar legat de comportamentul evreilor in perioada 40-41 (banuiesc ca la asta te referi, ca in 42-43 Basaraba era din nou in Romania), nu stim cu exactitate ce s-a intamplat. Stim ca unii evrei si alti minoritari au comis acte de cruzime fata de romani, dar nu stim prea multe detalii concrete, pt ca initial evenimentele au fost relatate intr-o forma propagandistica pt a starni antisemitismul, iar ulterior a devenit un subiect tabu. E ceva ce ar trebui studiat. Dar evreii care au comis atrocitati nu sunt aceiasi cu evreii care au fost ulterior ucisi sau deportati sub regimul Antonescu. Evreii bolsevici se carasera impreuna cu trupele rusesti in 41, si au suferit nevinovatii.

      Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani

     • liviu spune:

      Pentru Andrei R.

      Asa este, comunismul e prea internationalist pentru a fi pe placul maghiarilor. Referitor la adaugarile tale despre evrei, s-ar parea ca unii dintre ei (bolsevici) au ramas in spatele frontului pentru acte de sabotaj. In ce masura populatia civila (evreiasca) ii sustinea moral (sau chiar material) pe sabotori e greu de estimat acum (daca ai suficient timp la dispozitie, s-ar putea sa ti se para interesant materialul prezentat de mine). Din pacate, cum spui si tu, au avut de suferit nevinovatii in principal. Cine n-a suferit atunci?

     • Giordino spune:

      Liviu , Antonescu a primit o mulţumire din partea statului izrael, pentru salvarea evreilor în timpul războiului, oprind ucrainenii să lichideze evreii deportaţi în Transnistria şi asigurându-le emigrarea în izrael. Au fost deportaţi în Transnistria pentru că Antonescu nu putea săşi lase în spate o populaţie agresivă şi comunistă…

  • Giordino spune:

   Dar evrei au făcut revoluţii nu numai în Risia, au început cu Franţa, apoi prin toată Europa şi au ajuns şi în Rusia….ca apoi să pledeze pentru revoluţia mondială. Atunci ce vină au ruşii, ori e o altă minciună care trebuie să acopere expansiunea evreilor din toate timpurile contra popoarelor băştinaşe…

 8. europa spune:

  Dar Hristos cine a fost? Dar Pavlicenco cine este? Ea insista, prin ultimul articol, ca statul sa regleze preturile, cum faceau comunistii. Concurenta, piata libera trebuie sa regleze preturile si nu statul.
  PNL spune ca trece in opozitie, parca pina acum a fost la putere. Ea a alungat si alunga tottimpul electoratul la PCRM, prin declaratii insuportabile. Deci un urmas a lui Lenin.

  • Giordino spune:

   Cristos a fost esenian, după părinţi. Esenienii erau oameni iniţiaţi, rămaşi pe teritoriul Asiei mici după retragerea dacilor de pe aceste teritorii… Azi ei sunt consideraţi evrei, dar pe timpuri erau progonoţi. Tot aşa cum azi Alexandru Macedon este considerat grec de către greci, când era în viaţă lupta contra grecilor….

   • liviu spune:

    Imi este cunoscuta teoria ca Iisus ar fi fost esenian, teorie nesigura insa, dar sa spui:

    “retragerea dacilor de pe teritoriul Asiei Mici”?????????

    Despre ce evenimente vorbesti?

    • Arkan spune:

     se crede ca dacii ar fi originari din asia mica, dupa care ar fi migrat in peninsula balcanica nu-ti este cunoscuta ipoteza !?

    • Arkan spune:

     nu am un link dar pot sa-ti spun in cateva cuvinte de unde vine teoria asta : Ipoteza este generata de chiar numele de Dac. Potrivit istoricului grec Strabo, numele de DAC vine din limba phryigiana (o limba paleo-balcanica deci inrudita cu daca, limbi surori) cu al sau termen “daos” care inseamna “lup” (vezi stindartul dacic, dragonul cu cap de lup , deasemeni se mai stie ca romanii le mai spuneau dacilor si “phrygii” Acu’ Phrygienii au fost un popor indo-european care si-a cunoscut perioada de glorie in antichitate (mai exact anii 1200-700 a. Ch.), fiind natia dominanta a Asiei Mici in acea perioada de vreme. Phrigienii sun cei care au distrus Imperiul Hitit (o mare forta a antichitatii) si de la care au preluat controlul regiunii, creand regatul Phrygia cu capitala la Gordium (nu departe de Ankara zilelor noastre). Cinci secole mai tarziu insa, au fost la randul lor cuceriti de Imperiul Persan (546 a. Ch.), Alexandru Macedon (333 a. Ch.) si Imp. Roman (133 a. Ch.). Portul phrygienilor seamana izbitor cu cel al dacilor, piesa de rezistenta al costumatiei phrygiene fiind desigur Caciula Geto-Daca sau ma rog phrigiana, care a ajuns sa fie cunoscuta in toata lumea ca simbol al libertatii. O alta asemanare este si faptul ca atat phrygienii cat si dacii i se inchinau lui Sabazios (zeul calaret care infrange in lupta sarpele, balaurul, adica forta necurata), Sabazios va servi mai tarziu drept model pentru Sf. Ghoerghe … si coincidentele nu se opresc aici – atat phrigienii cat si dacii foloseau SICA (pumnalul incovoiat), phrygienilor le erau caracteristice constructiile circulare si zidurile fortificate … cu alte cuvinte unii istorici considera ca dacii ar fi urmasii phrygienilor sau poate o fractiune a acestui popor care s-a desprins de restul la un moment dat (fie in epoca de glorie, dar mai degraba dupa caderea Phrygiei). Dupa cum vezi din punct de vedere cronologic teoria e cat se poate de viabila iar asemanarile dintre daci si phrygieni sunt multe la numar. Salutare

     • liviu spune:

      Multumesc pentru raspuns.

      Sigur, am auzit despre frigieni, inclusiv faptul ca erau inruditi cu dacii. Exista asemanari intre toate civilizatiile antice pana la urma. Dacii erau asemanatori si cu tracii (din Peninsula Balcanica) si cu ilirii (motiv pentru care avem cateva cuvinte comune cu albanezii), dar fiecare a intemeiat propria civilizatie. Nu-mi este cunoscuta vreo consemnare istorica referitoare la migratia in masa a frigienilor inspre spatiul actual al Romaniei (sau vreo dovada arheologica).

    • Giordino spune:

     Nu, cândva Pelascia, circa 10 mii ani, care apoi a fost numită Dacia ocupa tot continentul european, nordul Afticii şi Asia Mică. Mai târziu sub presiunea arabilor sau retras în Europa. Cu circa 3 mii ani apar şi grecii ca năvălitori…

 9. Gandesc spune:

  Dumitru Karakozov????
  Eroare.
  Probabil e vorba de Dmitri Karakozov, ca doar e vorba de niste realitati rusesti.

 10. ana spune:

  Lenin a fost homosexual.

 11. xyz spune:

  Se spune despre evrei ca nu pot fi oameni normali. Ei nu pot deacat genii sau tampiti. Conducandu-se dupa principiul iudaic “slaveste tara care te hraneste”, s-au implicat in toate domeniile vietii publice, stiinta, arta, filosofie, economie, politica. Multi din ei au ajuns mari magnati ai lumii afacerilor, membri activi ai unor societati si organisme discrete si secrete care conduc lumea, asa cum multi ditre ei au fost si sunt apologeti ai comunismului, nu pentru ca era o ideologie a celor saraci ( “a celor ce muncesc” ), ei evreii aschenazi, majoritari printre toti evreii, castigandu-si activitatea mai ales din ocupatii speculative, ci pentru ca era o ideologie a internationalismului ( “sculati, voi oropsiti ai soartei!” ), care le conferea un statut de monoritate onorabila. Iar daca aveau un pic de tupeu ( inteligenti erau de la natura ), primeau chiar privilegii, asa cum se intampla cu rusii din Basarabia. Cam asta-i axplicatia amorului ghebos al rusilor, al alogeni in general pentru comunism. La evrei a fost la fel. Exista chiar si un banc despre evreii comercianti ca fost primii cosmonauti ai lumii pentru ca traiau din invarteli ( dar nu in jurul pamantului ). Iar recursul ls Hristos e cel putin nepotrivit. Ca om, Iisus a trait si a gandit ca un un evreu. Si a respectat modul de viata al societatii evreiesti ( “eu n-am venit sa schimb ci sa intaresc” ). Poporul evreiesc l-a judecat asa cum a crezut el de cuviinta, pentru ca era unul de-al lor. Daca traia printre bosimani, bosimanii il judecau. De aici si absurditatea antisemitismului.

  Privitor insa la mereu discutata problema a unirii Basarabiei cu Romania eu am o parere definitiv formata despre acest subiect. Cand s-a unit prima data cu Romania, Basarabia era o fosta provincie ( gubernie ) ruseasca, iar Chisinaul era doar capitala acestei regiuni. Pierderea oportunitatii unei noi uniri cu Romania s-a pierdut din momentul in care Basarabia a devenit Republica Moldova. Crearea statului basarabean independent, cu o capitala care are toate institutiile si atributele unei capitale, cu mii de amplaoiati care isi castiga painea de pe urma acestor istitutii si organisme statale, cu demnitari, diplomati, academicieni, conducatori de organisme republicane, care au un statut la care nu prea mai vor sa renunte, ii face pe basarabeni sa se gandeasca de doua ori inainte de renunta la statutul actual si a se arunca intr-o aventura plina de incertitudini. Chiar si statutul de cetatean al Europei, statut care care ii face pe multi basarabeni sa se bata pentru cetatenia romana, dar sa-si pastreze domiciliul in Republica Moldova, demonstreaza ca patriotismul local, abil cultivat de catre cei interesati sa nu-si piarda privilegiile ( mult trambitata statalitate ), roade, incet dar sigur, la constiinta de roman a multor locuitori ai Basarbiei. Si astfel s-a ajuns la parafrazarea unui dicton rusesc apropo de Europa, “alaturi de Romania dar niciodata in componenta ei”. Sigur, romanismul se va extinde mereu in constiinta basarabenilor, cunosterea limbii romane se va aprofunda, chiar si de catre alogeni. Insa accesul la limba si cultura rusa va continua si el, ca un atavism al unei situatii mostenite, asa cum suedeza este astazi a doua limba in statul finlandez, desi suedezi, in Finlanda, acum exista extrem de putini ( sub 1% ). Asa s-au petrecut lucrurile chiar si in republicile baltice, desi balticii vobesc ruseste mult mai prost decat basarbenii. Deci domnul Lupu si statalistii lui pot sa stea linistiti. Nu exista, de fapt, nici un pericol pentru declansarea unui razboi civil intre cele doua jumatati de Basarabie. Astea sunt cantece de adormit copii. Sa dea Dumnezeu sa nu am eu dreptate! Dar tot ce se intampla in Bsarabia, de la spectacolul strazii, discutiile din societatea civila pana la intimitatea propriilor constiite, demonstreaza insa ca, din pacate, eu am dreptate. Chiar si atunci cand si ultimul locuitor al RM va fi constient si pe deplin convins ca limba pe care o vorbeste este limba romana, asta nu va avea alt ecou in constiita sa decat ca recunoaste un adevar stiintific si istoric. Sigur unionistii au dreptatea lor. Dar ei, unionistii, nu sunt atat de implicati in structurile de putere ale statului moldovean, stat care a inceput sa aiba deja propria lui mandrie si demnitate. Paradoxul actualei puteri de la Chisinau este faptul ca marea majoritate a demnitarilor sai sunt si cetateni romani. Si cu toate astea… Altfel, daca basarabenii ar fi vrut unirea, aceasta s-ar fi infaptuit de mult. Inutil se tot da vina pe Romania. Unirea Principatelor Romane, pe care o sarbatorim chiar astazi, s-a infaptuit, la 24 ianuarie 1859, impotriva vointei unei intregi Europe, a marilor imperii si case regale europene. Si daca romanii au vrut-o ( culmea, au vrut-o mai ales modovenii ), ea s-a infaptuit. De ziua micii uniri si a creerii statului national Romania, tuturor celor care se simt romani “in cuget si simtiri”, un sincer “la multi ani”!

  • Gandesc spune:

   Azi 24 ianuarie 2011.
   La Multi Ani tuturor romanilor cu prilejul Unirii Principatelor.
   XYZ zici ca moldovenii atunci in 1859 au vrut sa faca unirea, dar acum nu. Eu cred ca noi, est-moldovenii sau est-prutenii nu mai suntem moldoveni in sensul de atunci. Atunci nimanui nu-i putea trece prin cap nici macar o adiere de gand ca moldovenii nu ar fi romani.
   Dovada e Gh. Asachi care chiar fiind antiunionist, cu mult pana la unire edita gazeta Albina romaneasca in care vorbea de romani si de limba romaneasca.

  • Gandesc spune:

   Albina Romaneasca a inceput sa apara la Iasi in 1829

   • liviu spune:

    Stii ca Asachi, cel care a infiintat Albina Romaneasca, era anti-unionist convins? Meritele sale culturale le recunoastem cu totii, dar activitatile sale politice sunt detestabile.

    • liviu spune:

     Asachi a trimis chiar un memoriu, impreuna cu cativa boieri, turcilor, rugandu-i pe acestia din urma sa intervina impotriva unionistilor.

  • Giordino spune:

   xyz . Aiureşti….

  • Arkan spune:

   foarte pertinent comentariul … nu stiu cum de ti-a ajuns rabdare sa scrii atat, dar bravo … sunt mai putin deacord cu absurditatea antisemitismului, antisemitismul nu a aparut doar din cauza faptului ca evreii l-au judecat (omorat) pe Isus ci mai degraba din cauza faptului cum inteleg ei sa trateze celelalte popoare

   Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani

 12. marius spune:

  Nu inteleg de ce nu ne iubiti pe evreii, doar vam dat crestinismul, pe Isus, calea spre salvare si adevar.

 13. petru spune:

  text şters. vă rog să comentaţi în română

 14. petru spune:

  text şters. vă rog să comentaţi în română

 15. petru spune:

  mai multa informatie la articolul: Евреи, которые правили Россией
  http://bolshoyforum.org/forum/index.php?topic=57597.0;wap2

 16. vladimir spune:

  Va recomand sa cititi ,, Protocoalele inteleptilor Sionului” si macar o parte din nelamuriri vor putea fi intelese. Poporul evreu este exceptional prin felul cum isi conserva istoria ,cum isi apara identitatea si interesele . Nu pot fi de acord cu desconsiderarea pe care o arata fata de cei de alt neam si cu tehnica de parazitare la varf a unor state in special in structurile financiar economice. De asemenea sistemul de a invinovati numai pe altii de ce li se intampla fara a vedea si partea lor de vina . Paienjenisul mondial de evrei ar fi putut fi o baza a internationalismului proletar . Cartea va va lamuri mai bine

  • liviu spune:

   Am citit “Protocoalele inteleptilor Sionului”, dar sa stii ca textul e un fals. Oricum, e suficient sa citesti din Talmud-ul lor ca sa vezi dispretul fata de “goimi” (non-evrei). Nu stiu cati dintre evrei iau in serios cerintele Talmudului. Cati dintre crestini isi iau in serios Biblia?

 17. vladimir spune:

  Cartea o puteti citi pe internet

  Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani

 18. Andrei R spune:

  Giordino si Vladimir, nu mai vorbiti tampenii. “Protocoalele inteleptilor Sionului” e un fals grosolan, facut de ultra-nationalistii rusi. S-a dovedit inca de acum fix 80 de ani ca e un fals. Unul dintre primii care a publicat aceasta mizerie a fost Pavel Cruseveanu, un personaj infam: etnic roman 100%, ziarist cu 4 clase primare, devenit rus din oportunism si membru al unei organizatii extremiste care dorea suprimarea tuturor culturilor non-ruse din imperiul tarist (deci si cea romaneasca). El a fost si instigatorul celebrului pogrom de la Chisinau. Asadar, un fel de Voronin al acelor timpuri. Ia uitati-va de figura de bruta are: http://en.wikipedia.org/wiki/Pavel_Krushevan

  De 24 ianuarie, ziua unirii mici, va rog abtineti-va de la propaganda ultra-nationalista ruseasca, Giordino si Vladimir (chit ca poate nu sunteti constienti de unde vin si la ce servesc ideile pe care le sustineti). La multi ani tuturor romanilor.

 19. liviu spune:

  Stiti ca tot azi, 24 ianuarie, se indeplinesc 93 de ani de la declararea independentei Republicii Democratice Moldovenesti? Imnul acestui efemer stat a fost “Desteapta-te, romane”. In Romania, acest cantec patriot a devenit imn abia in 1990.

 20. toma spune:

  “Isus primul kamunist !” – Vladimir Nikalaievitchi Varonen , urmasul lui Stefan cel Mare , strastrastrastranepot a lui Traian ocupantul .

  Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani

 21. toma spune:

  Evreii prin gruparea Lenin au stapinit Russia , ca mai apoi sa o predea binevol unui cizmar osetin !

 22. Paul Visoianu spune:

  Fratele lui Lenin (deci si Lenin) EVREU? Nici vorba! Ulianovii din Kazan pot avea, desigur, o descendenta tatarasca, nicidecum evreiasca. Ar trebui sa avem mai mult discernamant in scrierea istoriei. Nu de alta, dar nu ne-ar lipsi putina credibilitate.

  • Dr. Veaceslav Stavila spune:

   Vladimir Ulianov/Lenin a fost fiul Mariei Blank, fiica lui Srul Blank, nepoata lui Moisei Blank, strănepoata lui Iţic Blanc etc.

   Între altele evreul Moisei Blank (străbunelul lui Vladimir Ulianov a fost exclus din comunitatea evreiască din târgul Starokonstantinovka (Rusia) pentru că îşi denunţa consângenii (autorităţilor ţariste).

   • Paul Visoianu spune:

    Draga domnule Stavila,
    Intr-adevar tatal mamei lui Lenin a fost un evreu BOTEZAT dar mama ei a fost de origine germana si suedeza. Cum la evrei, mama da tonul inseamna ca este o exagerare…

 23. vladimir spune:

  Andrei R
  Daca ai citit protocoalele ai intelege ca un individ nu putea concepe asa ceva . Protocoalele sunt o sinteza greu de realizat si azi daca nu esti un specialist . A nega nu este suficient . Lucrarea in sine este teribila

  Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani

 24. xyz spune:

  De o vreme, apare foarte des, in diverse emisiuni de televiziune, un personaj semidoct care se pretinde a fi colegul de breasla a domnilor Anatol Petrencu si Viaceslav Stavila, un individ dubios si cam obraznic, cu un permanent zambet impertinent si tamp, care se da doctor in istorie, reprezentant al modului de a gandi a acelei jumatati de Basarabie cu care incearca sa ne tot sperie domnul Marian Lupu, personaj numit Leonid Tabara. Omul ne demonstreaza ca activitatea a mai mult de jumatate din populatia Basarabiei este comertul cu piei de closca si imbinarea futilului cu placutul. Existenta unui asemenea personaj, a unui asemenea fenomen si a unui asemenea segment important de populatie este o demonstratie vie ca ceea ce afirm eu in postarea de mai sus frizeaza naivitatea si un adevarat optimism desantat. Lucrurile stau deci mult mai prost in RM decat credeam eu. Si acest individ este angajatul unei televiziuni care se declara democratica si progresista, continuatoare idealurilor din 7 aprilie, iar colegul lui Leonid Tabara, coleg de convingeri si de partid, Igor Dodon, isi publica blogul personal pe un portal de informatii care isi declara aceleasi principii calauzitoare in activitatea sa. Iar un personaj bizar, care semneaza “Giordino”, are tupeul sa afirme ca eu spun tampenii. Acest Leonid Tabara, profesor universitar si doctor in istorie, are impertinenta sa-mi spuna mie, de 24 ianuarie, ziua unirii, sarbatoare nationala a Romaniei, ca eu, roman nascut in Romania, nu sunt roman, notiunea de roman este o minciuna iar Moldova din stanga Prutului este adevarata continuatoare a Moldovei lui Stefan cel Mare, asta in conditiile in care nimic din ceea ce se revendica astazi a fi istorie si cultura moldoveneasca nu are nici cea mai mica legatura cu stanga Prutului, pentru ca cele 4 capitale istorice ale Principatului Moldovei, Baia, Siret, Suceava si Iasi, locul nasterii, locul unde a trait, a murit si unde este inmormantat Stefan cel Mare si Sfant, toate ctitoriile sale, locul nasterii, actitatii si afirmarii ( eventual casa memoriala ) si a mormantului a peste 90% din marii oameni de cultura romani si moldoveni se afla in Romania, in Moldova din dreapta Prutului. Unii din ei n-au calcat in viata lor prin Basarabia si nu au nici cea mai mica lagatura cu ea. Si totusi, impotriva evidentelor, asa gandesc mai mult de 50% dintre locuitorii RM, iar daca ii cotrazici risti sa fii insultat sau chiar agresat. Pai nu va suparati, dragi basarabeni, dar eu am inceput sa cred, din ce in ce mai mult, ca voi aveti alta treaba iar noi romanii va retinem…

  • liviu spune:

   Ce sa le faci? Sunt dusmani declarati ai romanilor, manati de la spate de Rusia (poate si Ucraina) si astfel de dispute vor continua multa vreme, mai ales pentru ca Romania e tara NATO si UE, a primit soldati americani la Marea Neagra si isi va instala curand un sistem anti-racheta. Astea pe langa faptul ca suntem o insula de latinitate si blocam calea rusilor spre “fratii” lor din Balcani. Orice apropiere dintre Romania si Republica Moldova pare sa fie motiv de “ingrijorare” pentru securitatea rusilor si a ucrainenilor. Imi pare rau sa zic (nu sunt xenofob si imi doresc relatii bune cu toti vecinii tarii mele), dar cred ca nu are ce cauta Ucraina in UE cu asemenea mentalitati.

   • liviu spune:

    Nu ma refer la basarabeni, in general, ci la o anumita categorie de oameni (moldovenisti anti-romani si rusofili), care in general formeaza electoratul partidelor gen PCRM, PSD, MU.

   • Andrei R spune:

    Aici poti sa stai linistit, Ucraina nu va intra niciodata in UE sau NATO. E cea mai saraca si inapoiata tara din Europa (cu un PIB per capita sub Albania, Belarus sau Kazakhstan), sunt dispretuiti de toata lumea (atat de europeni cat si de rusi), si cel mai probabil vor fi absorbiti de Rusia. Problema cu Ucraina e ca, in loc sa-si vada de saracia si mizeria ei, are pretentii teritoriale fata de Romania si RM (vor Transnistria, si eventual toata Basarabia), iar Rusia le canta in struna.

    Aflaţi cine au fost strămosii Dvs. din ultimii 300 de ani

    • liviu spune:

     Pai tocmai, este un motiv de neliniste. Ar fi fost de preferat o Ucraina europeana (nu eurasiatica), stabilia, democratica si prospera.

     • Andrei R spune:

      Da, si eu as prefera o Ucraina europeana, e in interesul nostru, nici un roman nu cred ca vrea sa fim vecini cu rusii. Din acelasi motiv polonezii au sustinut regimul Iuscenco/Timosiuc (desi era un regim cretin si ultra-nationalist, care a glorificat criminali nazisti vinovati de masacre impotriva polonezilor, evreilor si romanilor). Doar ca pana si polonezilor li s-a acrit de agresivitatea, obraznicia si extremismul ucranienilor, care sunt complet straini de bunul simt si de recunostinta fata de cei care ti-au intinso mana de ajutor. Asa ca o Ucraina europeana ramane doar un vis frumos, sau mai degraba un oximoron.

  • Giordino spune:

   Geometrule (xyz). 1. Te rog să mu mă plasezi într-o tabără cu tabără şi dodon.
   2. În România se nasc nu numai români, dar şi mag(he)ari, lipoveni, jidani şi alţii, numiţi cetăţeni români.
   3. Când am spus că aiureşti m-am refetit la comentariul concret, dar nu la tine ca persoană…
   4. Eu cred în egalitatea şi unitatea tuturor românilor, inclusiv şi a celora din Basarabia.
   5. Eu cunosc hotarele Moldovei şi nu le încurc cu ale Basarabiei ori ale RM.

   Pentru Liviu. În Basarabia locuiesc mai mult de 45% de venetici, veniţi pe tancuri. Cam toţi au devenit şefi, directori…Ei au avut privilegii importante faţă de băştinaşi, şi continuă să le mai aibă. Ei azi sunt nucleul moldovenismului, cu toate că nu cunosc limba. Ei sunt disperaţi, Rusia nui mai primeşte, aici pierd teren şi privilegiile. De aceea se tem de românizarea Basarabiei şi luptă cu îndârgire. Băştinaşii, care au mai supraveţuit tăvălucului ruso-evreesc, liderii rusiei sunt şi au fost evrei, au trecut prin aşa urgii că li sa înoculat frica până în măduva oaselor. Tineretul care creşte este în continuare îndoctrinat de “specialiştii în educaţie” care sunt în majoritatea lor tot alogeni. Fii veneticilor de părinţii lor au fost educaţi în ura faţă de tot cei românesc. Acum fă concluziile…. Dar moldovenii români nu sunt duşmani ai Româniţi . În perioada sovietică pentru unele cuvinte şi fraze inocente, dar agresive după părerea lor erau aspru pedepsiţi….Le se punea autoritatea în pericol… Ei şi azi menţin frâele economiei…circa 80%…., sau folosit la moment de situaţia lor conducătoare în societate…

 25. xyz spune:

  Am vazut replica pe care au incercat sa i-o dea lui Leonid Tabara domnii Anatol Petencu si Viaceslav Stavila. Calauziti de catre bunul simt si venind cu argumente care tin logica cercetarii stiintifice, poptopiti insa de un torent de mistificari si de ineptii, spuse pe un ton ritos de catre pseudoistoricul mancurt, cei doi istorici nu prea au fost lasati sa-si duca discursul pana la capat. Din pacate, in RM, tupeu si debit verbal au doar lichelele, care, in final, sfarsesc prin a se impune in fata prostimii. Pacat…

Reclame

Responses

 1. Jidani întotdeuna au fost persecutati!Dece? Pentru cã sunt criminali si derbedei care au fundat si comunismul judaic, al jidanului Kissel Mordekay, zis „Karl Marx”!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: