Publicat de: Ovidiu Creanga | 5 Ianuarie 2011

Alcoolismul, cauze, efecte

Alcoolismul, cauze, efecte

Ebrietas est metropolis omnium vitiorum (beția este izvorul tuturor viciilor)

Scriu aceste rânduri in memoria numeroșilor mei colegi și prieteni care au fost sclavii acestui teribil viciu cei mai mulți dintre ei plătind cu viața. Și mă gândesc și la frații mei din Basarabia care beau amarâții de disperare.

Doctorul Sydney Cohen, expert în droguri spune că: „Alcoolul este cel mai periculos drog de pe pământ”. În USA cca. 10% din bărbăți și 3.5% din femei sunt dependenți de alcool, deci e vorba de 30-40 de milioane de oameni. Aceiaș situație este și în alte tari, în special Rusia. Singurile țări, cele musulmane, sunt scutite de aceasta pacoste caci Mahomed a interzis strict consumul de băuturi alcoolice.

Alcoolul este o substanță chimică ce rezultă din fermentarea zaharurilor, deaceia se poate obține din fructe, din cartofi, din cereale: grâu, orz, porumb etc și chiar și din lapte sau lemn.

Procesul chimic se desfășoara dupa urmatoarea ecuație chimica: C6H12O6 à 2C2H5OH + 2H2O + 2CO2 + 23 Kcal.

Deci o moleculă de zahăr (glucoza) sub influența unui ferment, care este drojdia de bere, dă naștere la două molecule de alcool etilic (etanol-„spirt alb”), două molecule de bioxid de carbon (de aceia bolborosește mustul sau orice alt lichid supus fermentației) și 23 de kilo calorii, adică căldura ce ridică temperatura lichidului supus fermentației.

Încercările de a obține alcool etilic din lemn au fost făcute in Franța însă rezultatele au fost sub așteptări. Alcoolul etilic, etanolul, este folosit din ce in ce mai mult ca înlocuitor al benzinei pentru autovehicule, nu este poluant, nu înghiață, nu face nici un fum, prin arderea lui rezultă apa. Cu toate ca arabii nu consumă alcool, ei au fost primii ce l-au obținut prin distilare și i-au pus și numele care în limba arabă înseamnă spirt divizat foarte fin. Și cuvântul alambic este tot de origină arabă. Măcar că fenomenul fermentației alcoolice a fost cunoscut încă din paleolitic și în mod sigur în neolitic chimismul fermentației alcoolice nu a fost descoperit decât cu mult mai târziu. Georg E. Stahl a formulat teoria fermentației in 1697. Fermentația a mai fost studiată și de Antoine-Laurent Lavoisier care a descris chimismul fermentației în 1787 și Nicholas Theodore Saussure a stabilit exact reacția cantitativă a fermentației alcoolice în 1814.

Primele date pe care le deținem despre consumarea băuturilor alcoolice sunt din scriirile pe papirus egiptene, din scriptele evreești, și plăcuțele de lut Babiloniene. În codul lui Hammurabi (cca. 2.225  de ani înainte de Hristos) sunt dedicate secțiuni întregi problemelor legate de consumul excesiv al băuturilor alcoolice. În China între 1.100 înainte de Hristos și 1.400 după Hristos producerea vinului a fost interzisă de 41 de ori. Cultura Greco/Romana aveau pe Dionysos și Bachus ca zei al bețivilor.

Femeile alături de bărbați au luat parte la ceremonii în care la bază stă consumul de alcool. În vechiul Babilon preotesele templului avea sarcina să fabrice bere. Dealungul secolelor alcoolul era utilizat să calmeze chinurile nașterii și până recent, poate și astazi, la lăuze li se recomandă bere pentru fortificare și mărirea lactației. Deasemeni se dădeau femeilor tonice bazate pe alcool concentrat așa că până la urmă pacientele deveneau alcoolice.

Deci alcoolismul este o intoxicație chimică care afectează toate organele corpului și în primul rând creerul și sitemul nervos central. Alcoolic este acel ce nu se poate abține și trebuie să consume alcool, noi spunem că este dependent de alcool. Englezii au un termen derivat din cuvintul latin addictus. Un datornic dacă nu-și putea achita datoria la o anumită dată era addictus de cel ce-i împrumutase banii, adică era dependent de el. Datornicul era la dispozitia celui ce-i împrumutase banii și care putea face ce vroia cu el. Deci termenul englez addictiv este foarte potrivit, căci alcoolicul este sclavul acestui viciu. Dar etanolul este si un aliment, prin metebolizarea lui furnizând energie celulelor. Însă în acelaș timp este o puternică otrava pentru creer căruia îi schimbă chimismul din care cauză alcoolicul este sclavul alcoolului și dacă vrea să se debaraseze de acest viciu reacția creerului care are deja o altă configurație chimică bazată pe prezența alcoolului reacționeaza violent, uneori ducând până la deces. Este așa numitul delirium tremens. Prin metebolizarea etanolului se furnizează celulei energie și se eliberează bioxid de carbon și apa, 2% fiind pierdut prin urină și respirație. Rata de metabolizare este de 75 mg. alcool pe kilo/corp pe oră. Se pot calcula usor caloriile rezultate prin „arderea” alcoolului în corp folosind urmatoarea formula:

0,8 x grade proof (este de doua ori„ tăria” exprimată în procente) x uncii ( o uncie este egal cu 29,57 mililitri) = Kilo calorii. O vodca de 400 are 800 proof, o bere de 60 are 120 proof.

Prin descompunerea etanolului în timpul procesului de metabolizare rezultă produse chimice intermediare cum ar fi acetona, aldehida acetică și altele care sunt adevarate otrăvuri în primul rând pentru creer. Cea mai periculoasa este aldehida acetică care este o puternică otravă pentru creer.

Alcoolismul face ravagii și în rândul tinerilor, numai  în SUA anual mor mai mult de 10.000 de tineri între 16 și 25 de ani din motive legate de alcool din care mai mult de jumatate sunt din cuza accidentelor de mașina. În universitățile și colegiile din SUA unul din trei tineri, băiat sau fată este consumator de băuturi alcooloice. Unele sunt insinuase căci sunt dulci și apetisante cum sunt lichiorurile, sau diverse groguri și pe nesimțite tânărul devine dependent de alcool. La noi în țară, românul bea la supărare, bea la bucurie, bea când se întâlnește cu un prieten, bea când se despartea de un prieten, bea la ziua numelui, bea la ziua de naștere, așa că are motive să bea mereu. În Canada nu se serbează ziua numelui. În România băutura este relativ ieftină și poate fi fabricată artizanal de oricine. Cazan de țuica au majoritatea țăranilor.

CAUZE

Asupra cauzelor și consecințelor nefaste ale consumului exagerat de etanol sau făcut mii de studii și experimente atât cu oameni cât și cu cobai. S-a observat că urmașii din părinți alcoolici sunt și ei alcoolici într-un procentaj cu mult mai mare decât copiii nealcoolicilor. S-a determinat experimental că există în chimismul creerului anumiți compuși chimici ce creaza predispoziția spre consumul exagerat de alcool. Nu toată lumea răspunde la fel la consumul aceleiași cantități de alcool. Unii „țin la băutură” alții se îmbată dintr-un păhărel. În general alcoolicii  vechi nu mai au nici o rezistență la băutură și se îmbată foarte ușor. Eu cred că există și o „genă” specifică fiecărui individ și cred că și fiecărei nații. Populația băștinase din America a cunoscut fermentația alcoolică înainte de venirea albilor, dar erau băuturi slabe cam de concentrația berei. Albii au adus băuturi concentrate, whisky, gin, brandy, la care indienii nu am mai rezistat. De 28 de ani de când sunt în America nu am văzut oameni beți pe stradă decât în Winnipeg unde zăceau morți beți pe stradă bărbați și femei și toți erau aboriginali. Organismul lor nu rezistă la băuturile tari. Europenii i-au pricopsit cu sifilis, blenoragie și alte boli sexuale pe lângă alcoolism. în schimb ei ne-au dăruit fumatul, nu știu al cui dar este mai valoros. De ce se apucă omul de băut ?

Dar înainte de cauzele genetice, cele mi multe cauze sunt legate de viața de zi cu zi a indivizilor ca de pilda:

  • Stări emoționale: un grad înalt de stres, supărări sau anxietate, calmarea unei dureri prin consumare de alcool
  • Factori psihologici: Prieteni cheflii cu care te duci la câte un șpriț în mod regulat până devii alcoolic
  • Factori sociali și culturali: Nenumarate reclame ce te îndeamnă să bei, filmele în care în mod subtil se face reclamă băutului „în anumite ocazii”.
  • Bei ca să „te dai mare” că ești cineva, asta o fac tineri, unii de la 5 ani, cel putin elevii și studenții consuma în cantități masive alcool.
  • Mi-aduc aminte când eram în Basarabia, era o cinste sa vii beat acasă (și eventual să-ți bați nevasta și copiii).

Cei mai mulți alcoolici încep în glumă și apoi devin sclavii viciului. Alcoolul lucrează în mod insinuos creind la început o senzație de confort, de încredere nemasurată, de forță supranaturală ca apoi să vina consecințele dezastroase. Alcoolismul afecteaza oameni de toate rasele, de ambele sexe, de toate vârstele de la copii de 5 ani la unii ce se apucă de băut după ce au ieșit la pensie.

EFECTE

Alcoolism acoperă o gama imensă de suferințe, boli, acțiuni anti sociale, pierderi economice, distrugerea familiei. Alcoolicii au un mai înalt grad de injurii și decese în accidente de automobil. Alcoolicii comit crime violente, au un procent ridicat de sinucigași. Marea majoritate a alcoolicilor dezvoltă boli de ficat, pancreas și creer. Îngerarea de alcool duce la contractarea unui număr însemnat de forme de cancer. Femeile care beau în timpul sarcinii nenorocesc viitorii copii care se nasc cu malformații și care în mod sigur ca vor fi bețivi în viața. Alcoolul duce la demență și la delirium tremens. Cele mai multe accidente pe drumurile publice se datoresc consumului de alcool. Familiile ce au un parinte sau și mai rău ambii părinți alcoolici sunt familii predestinate dezastrului finaniciar și social. În familie atunci când soțul este alcoolic cele mai vulnerabile sunt femeile, precum și copiii. Un tip ce bea 4 sticle de bere în timp ce vizioneaza un meci de futbol la un prieten, când pleacă acasă cu mașina mai mult ca sigur că va avea probleme. Un tip ce bea 14 doze de whisky într-o periadă scurtă de câteva ore va intra în comă alcoolică și va muri cel mai des înecat în propria-i vomă în timpul  somnului. Bărbații în general preferă băuturile slabe berea îi vinul pe când femeile beau cu precădere băuturi concentrete, distilate, lichioruri, whisky, gin și mai puțin vin și bere. Femeile beau (și fumează chiar mai mult decât bărbații) să arate ca s-a descatușat de „jugul” bărbaților.

Delirium Tremens

După cum s-a mai spus, consumul prelungit de etanol duce la modificari importante în chimismul creerului care face ca individul respectiv să fie „dependent” de alcool, adică să fie sclavul alcoolului. Treptat individul respectiv suferă o degradare cerebrală fizică și morală până la distrugerea totală. Bețivii pătimași au burta și șoldurile axagerate, sâni de femeie, pe când brațele și picioarele sunt degenerate și fără vlagă. Cea mai mare parte dintre alcoolici mor de ciroza sau cancer la ficat. Din cauza modificării chimismului creerului, alcoolicul trebuie să alimenteze continuu creerul cu aceasta chimicală etanolul, căci dacă încetează după câteva ore și la unii dupa câteva zile viciul se răzbuna căci nu i s-a dat drogul respectiv. Victima are convulsii puternice, vărsături, halucinații, aiureli, dureri atroce de burtă și de „mă dor toate alea”. Acesta este forma cea mai avansată a alcoolismului este delirium tremens. Deci și să scapi de această pacoste chiar când ajungi la faza de delirium tremens este destul de greu, însă sub supraveghere medicală omul poate să-și revină, apoi printr-un tratament psihoterapeutic, poate să se vindece de acest devastator viciu.

Un tratament psihoterapeutic care da rezultate bune este prin Hipnoterapie.

Cei care sunteți afectați de acest viciu nu va lăsați subjugați, vedeți care sunt consecințele, luați imediat măsuri.

Ovidiu Creangă

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: