Publicat de: Ovidiu Creanga | 4 Ianuarie 2011

CEACE PUȚINI ROMÎNI CUNOSC !! AUTOMOBILUL ROMÂNESC !!

Dosarele istoriei: Automobilele lui Brejnev – Malaxa

sursa : ziare.com
În arhivele unor universități din SUA,  există niste informații deosebit de interesante, dacă nu chiar inedit, privind România. Iată aceste detalii aproape necunoscute:
Primul automobil fabricat pe teritoriul Romaniei de azi a fost Marta, in Austro-Ungaria, la Arad, in anul 1909, la uzinele „Magyar Automobil Reszveny Tarsasag”, din Arad. S-au produs acolo peste 150 de automobile pe an. Ca design si performanta erau similare celor din Germania, cu transmisie prin lant si cu o putere in jur de 30 CP. 

Primul automobil romanesc modern, fabricat la uzinele Malaxa din Resita (unde se fabricau drezine feroviare din 1928) fusese desenat de inginerul Petre Carp si era prevazut cu un motor radial cu trei cilindri, racit cu aer, care la 30 CP atingea 120 km/ora, cu sase pasageri, la un consum de 11 litri pe 100 km. O performanta frumoasa, considerand epoca si drumurile tarii.

Caroseria (foto) era montata pe sasiu cu tampoane de cauciuc de 10 cm grosime, ceea ce-i dadea un comfort in mers neegalat de alti fabricanti. S-au produs cam 800 de automobile pe an, intre 1945 si 1947.

Sfarsitul Malaxa

Sfarsitul subit al acestui automobil a avut loc la Sofia, in Bulgaria, in decembrie 1947, cand un fost comisar politic militar, secund, sub comanda primului politruk, Nichita Hrusciov (1894- 1971) pe frontul ucrainean, ambii sub comanda generalului Radion Malinovsky, (1898-1967) a primit misiunea sa formeze cadrele politice in Armata Bulgariei. Numele acestui general- maior, era Leonid Brejnev (1906-1982) fiind insotit de colonelul Vladimir Semiciastnii (1924-2001).

Generalul bulgar Stoico Blagoev (1921- 2000) i-a condus pe inaltii oaspeti sovietici cu un automobil Malaxa 1946. Generalul Brejnev a fos asa de impresionat de acel automobil incat a chemat Kremlinul la telefon si a cerut mutarea uzinei Malaxa din Resita, la Podgorye, in Urali. Asa a murit automobilul Malaxa.

Treburile lui Leonid Brejnev nu s-au terminat aici. In anul 1952, Stalin il numeste prim secretar de partid in Republica Socialista Sovietica Moldova, unde se ocupa intens de deportarea romanilor in Siberia. Avand un renume de o brutalitate feroce, niciodata direct, mereu prin subalternii sai, a inceput sa-si faca o colectie de automobile cu aprobarea tacita a lui Stalin.

La Chisinau, a transformat institutul de teologie intr-un garaj in care isi tinea cele 50-60 de automobile confiscate de peste tot. Subalternuii sai, Vladimir Semiciastnai (1924-2001) si Yuri Andropov (1914-1984) vor deveni, alternativ, sefii KGB-ului.

Obsesia lui Yuri Andropov (1914-1984) „macelarul Budapestei” cu dizidentii si cu cei „bolnavi psihic”, oameni ce aveau dubii despre comunism, a fost legendara, reconstruind gulagurile lui Stalin, unde trimitea mii de oameni la moarte. El e cel ce a „inventat” detentia politica in spitale psihiatrice.

Leonid Brejnev insista ca demnitarii straini, din vest, sa-i faca cadouri, pentru colectia lui de automobile. Asa se face ca in 1982, anul in care a murit, avea peste 1.000 de automobile clasice. Nu sunt sigur, dar probabil ca in colectia lui exista si un Malaxa de fabricatie romaneasca, din anul 1946.

Copiii lui au incercat sa le vanda, dar Mihail Gorbaciov le-a declarat ca facand parte din patrimoniul national, in 1988.

Reclame

Responses

  1. aveti grija caci lipseste un „e” in titlu. cu stima!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: