Publicat de: Ovidiu Creanga | 22 Decembrie 2010

Ce ar însemna revenirea Basarabiei (Rep. Moldova) la Patria Mama – România

Avantajele economice ca urmare a revenirii Basarabiei la România

La bazã sunt inginer, deci cu o pregatire tehnicã, totuşi viaţa m-a aruncat ca mulţi ani de zile sã activez în domeniul Comerţului Internaţional. Când eram „tehnician pur sânge” şi eu ca toţi colegii mei credeam cã a face negustorie e o hoţie cã nu degeaba Zeul Comerţului la romani Mercur şi la greci Hermes, era concomitent şi Zeul Hoţilor.  Este adevarat ca o bunã perioadã de timp am funcţionat ca director de import în una din cele mai mari ISCE-uri (Intreprindere de Stat de Comert Exterior) CHIMIMPORT, pendinte de MCE (Ministerul Comerţului Exterior). Deci am fãcut comerţ exterior de nuanţã comunistã. Apoi însã am fãcut comerţ exterior de pe „baricada cealaltã” adicã am fost capitalist sadea. Prin urmare dupã cum ziceam noi golãneşte, sunt uns cu toate alifiile.

În perioada mea „comunistã” Republica Popularã apoi Socialistã România facea parte din CAER care era un fel de replicã comunistã la Planul Marshal care a redresat economic ţãrile europene capitaliste secãtuite şi aduse în sapã de lemn dupã cel de al doilea Rãzboi Mondial. Lider la CAER era „Mareaţa Uniune Sovietecã”.  Desigur ca „Mãreaţa” trãgea spuza pe turta ei şi noi celalţi „puradei” ne descurcam cum puteam. Ca sa vedeţi cum se desfãşurau relaţiile „frãţeşti” din Lagarul Socialist, printre noi „negustorii” circula un banc:

Bulgarii amestecã paie cu baligã şi cu pãmânt şi fac chirpici, pe care îi dau la unguri.

Ungurii construiesc cu chirpicii de la bulgari grajduri, şi cresc vaci pe care le dau la ruşi.

Rusii iau vacile de la unguri, le mulg şi le mai si taie, vacile insã se baligã, Ruşii iau baliga şi o dau la bulgari.                                        Mai apoi se repetã:

Bulgarii fac chirpici …..etc etc

Cam ãsta era „comerţul socialist”. Totuşi comerţul socialist avea şi pãrţi bune. Dacã celebra noastra industrie textilã fãcea un milion de pantaloni cu un crac mai scurt, le plasa sigur în „Bastionul Pacii” nici nu putea fi vorba de plasat în „Vest”. Eram odatã la Târnãveni şi fãceam „o inspecţie” la Combinatul Chimic, uzina cu mii de muncitori, eu eram dispecer din partea lui MICh (Ministerul Industriei Chimice). Dispecer era un fel de „muncitor cu mapa”, mã plimbam cu directorul general Ion David prin Uzinã.

Ce comandã mare aveţi acum la export, întreb eu,

Avem de livrat 10 mii de tone de insecticid cu 2% HCH (Hexa clor ciclo hexan un  insecticid puternic), şi nu avem material de umpluturã care ar trebui sã fie talc, şi neavând punem praf de pe drum şi-l livrãm la ruşi. Nimeni alţii decât ruşii nu cumpãrau insecticidul condiţionat ci numai materia activa adicã HCH 100% şi condiţionarea o fãceau ei.

De mai multe ori am fost şeful delegţiei CHIMPIMPORT la tratative cu similarul nostru SOIUZCHIMEXPORT din Moscova. De acasã am primit dispoziţi sa fim de acord cu tot ce zice rusul. Cum zicea rusl ceva, noi care habar nu aveam de rusã, ridicam mâna în sus şi toţi în cor intonam SAGLASNO adica suntem de acort. Rusul putea sa ne bage orice „şopârle” cã noi le înghiţiam. Apoi „Genialul” s-a îmbãţoşat şi le-a arãtat popoul la ruşi şi noi am primit dispoziţie cã la orice zice rusul noi in cor sã intonãm NET SAGLSNO. Altã tâmpenie, cã tradiţional de la ruşi luam unele „marfuri tari” ca bumbac sau cupru de aste imi aduc aminte dar erau mai multe. Noi cu mândria noastrã ceauşistã (capra moare de râie dar coada tot în sus o ţine), cumparam apoi bumbac pe dolari verzi din Egipt sau SUA şi cupru din Germania Federalã.

Deci şi comerţul cu Rusia are anumite pãrţi bune. Rusia reprezintã o piaţã imensã la o azvliturã de bãţ de Basarabia. Basarabia are deja o experienţã îndelungatã sã lucreze cu Rusia, şi are în primul rând avantajul limbii, cã am observat ca toţi basarabenii ştiu ruseşte. Veţi spune cã poate cca. 80% din economia Basarabiei este în mâna patronilor ruşi. Sã fie sãnãtoşi, şi ce dacã sunt ruşi, comerţul nu ţine cont dacã eşti rus, sau turc sa evreu sau american, totul este sã fie fãcut cinstit şi eficient. Şi patronii ruşi alipiţi la România vor fi de fapt alipiţi la Europa, deci li se deschid perspective cu mult mai largi, plus posibilitatea de a călători în toatã lumea, drept pe care nu îl au acum.

Deci pentru Basarabia alipirea va însemna un progres economic şi denumirea ruşinoasã de cea mai sãracã ţarã din Europa se va şterge. România va avea de câştigat cã i se oferã o piaţa imesã la poartã, nu mai trebuie sã cheltuiascã sume importante ca sã trimitã marfa la mii de kilometri. Apoi România va beneficia de dexteritatea basarabenilor sã lucreze cu piaţa rusã. Sã fac o remarcã cu riscul de a fi tras de urechi, în relaţiile pe care noi CHIMIMPORT-ul l-am avut cu ruşii nu noi am fost cei mai corecţi.

În concluzie, alipirea Basarabiei la România din punct de vedre economic va fi benificã şi pentru Basarabia şi pentru România.

Nu mã pot abţine sã nu vã spun cã una din delgaţii s-a întâmplat sã fie în perioada mãreţei sãrbãtori de 7 Noiembrie. Directorul lui SOIUZCHIMEXPORT avea un grad politic mai mare şi a avut o invitaţia pentru tribuna oficilã în care era Brejnev cu tot CC-ul lor. El m-a luat şi pe mine şi i-am vãzut pe toţi din CC care erau încotoşmãmaţi cã erau ca reclama lui Michelin cu cãciuli cu urechi şi din timp în timp scoteau din carman câte o sorocovcã pe care o duceau discret la gurã, treabã pe care de fapt o fãceam şi noi desigur, cã lichidul respectv nu era aghiazmã. Nu am auzit ce grohãiau între ei. Ca la comandã toţi ridicau odatã mâna.

Nu v-am spu eu ca sunt uns cu toate alifiile ?

Ovidiu Creangã                     Joi 16 feb. 2006 ora 4 dimineaţa (am 85 de ani şi doua zile URA ! )

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: