Publicat de: Ovidiu Creanga | 21 Decembrie 2010

SĂRIȚI OAMENI BUNI, NE OMOARĂ DOCTORII !!!

Săriți oameni buni, ne omoară doctorii !

(Dupa bolile cardiace și cancer, greșelile medicilor este a treia cauză a deceselor în SUA)

Conform unui studiu care a durat 3 ani al doctorului Ralph Nader și dat publicității în Ianurie 1993, numai în SUA și numai în spitale (și numai cazurile declarate) mor anual din cauza neglijenței doctorilor 300,000 (trei sute de mii) de pacienți. Ne mai luând în considerație policlinicile, cabinetele particulare, casele de bătrâni și altele. Dacă ar muri atâți într-un razboi ar fi un scandal pâna în slava cerului. În nefastul război din Viet Nam au murit numai 57, 000 (cinci zeci și șapte de mii) și scandalul nu s-a terminat nici astăzi. Dar doctorii omoară de cca. șase ori mai mulți numai într-un an și se păstrează un mucles total. (Din articolul lui Ray Thomas din 1998).

În alt studiu pe care l-am conspectat „Interesting analysis between Doctors & Gun Owners” cifre luate din US Dep. of Health & Human Services. în SUA sunt 700,000 (șapte sute de mii) de doctori (medici). Decese provocate de către doctori (după calculele lor), 120,000 (o suta douazeci de mii), pe an deci ar veni 0.171 morți per doctor. Socotind băbește la 500 de pacienți unu este omorât de doctori. Nu ar fi mult dar Doamne ferește sar putea că ăla să fii chiar matale cititorule.

Posesori de arme de foc, pistoale, puști, mitraliere etc. in SUA sunt 80,000,000 (opt zeci de milioane)

Accidente mortale la toate grupele de vârsta provocate de armele de foc sunt 1,500 (o mie cinci sute) pe an. Deci ar veni 0.0000188 morți pe posesorul de arma de foc.

Cu alte cuvinte statistic doctorii sunt de 9,000 (noua mii) de ori mai periculoși decât posesorii de arme de foc. În articol se mai spune: nu fiecare are un pistol, dar fiecare are un doctor”.

Cifra de un pacient din cinci sute care moare din cauza greșelii doctorilor este ireala și în urma unui studiu asupra 815 pacienți realizat într-o clinică universitară s-a găsit că 10 pacienți din 500 mor din cauza greșelilor medicilor adică unu la cincizeci. Deci cititorule fi atent; din 50 de pacienți, doctorii îl bagă pe unu în pământ, nu spun eu ci: (Linda T. Kohn, Janet M. Carrigan, and Molla Donaldson, TO ERR IS HUMAN, BUILDING A SAFER HEALTH SYSTEM –Washington D.C. : National Academy Press, 1999- ISBN 0-309-06837-1). Dar majoritatea cazurilor nu sunt reclamate ci sunt camuflate atât de cei ce le-au făcut cât și de spitale ca să nu  le strice reputația. Ca exemplu nici cazul meu nici a lui Laura ca și multe altele nu sau raportat. Apoi sunt cazuri care nu se soldeaza cu deces dar cu dezabilități pe toată viața cum este cazul meu, care iarași nu s-a raportat. Și ce este alarmant e că numărul deceselor  rezultate din erori medicale sunt într-o creștere continuă. Din 1983 până în 1993 decesele cauzate de prescripții de rețete eronate a crescut în SUA de două ori și jumătate. Cauzele  greșelelor provenite din rețete sunt numeroase. Doctorii scriu „ca doctorii” și farmaciști nu înțeleg și în loc de micrograme livreaza miligrame. Un „pain killer” este CELEBREX dar se confundă cu CEREBYX leac contra apoplexiei. NARCAN se confundă cu NARCUROM etc etc. Noi pacienții nu știm toate aceste lucruri și ne ducem senini la spital și acolo ne infectam de un virus care nu poate fi extirpat din acel spital că ar trebui să dea foc spitalului, doctorilor și întregului personal că totul este contaminat. Și situația asta se întâlnește la extrem de multe spitale și din Canada dar iarș se aplica legea lui mucles ca altfel pacienții ar fugi ca dracu de tamâie și spitalul ar trebui să fie închis. Costul erorilor medicale în SUA se ridică la 29 miliarde de dolari pe an (pierderi în productie, costul tratamentului dezabilităților și îngrijirii sănătății, pirderea salariilor pacienților etc.).

De ce m-am hotarât sa scriu acest articol, că acum am niște dureri groaznice în mâini, probabil se schimbă vremea. Pe 28 mai 1993 dr. David McReady de le Women College Hospital m-a operat de cancer la colon dar anesteziștii nu mi-au protejat coatele și mi-au distrus la ambele maini, nervul ULNAR și parțial nervul CENTRAL. și m-au nenorocit pe viață. Intenția mea este nu să mă jeluiesc ca o babă ci să dau sfaturi tuturor ca să nu pățeasca ce am pățit eu și Laura soția mea, care a plătit și mai scump că a murit din cauza neglijenței și incompetenței doctoriței de familie. Vă spun întâi cazul meu. Nu repet toată istoria cum s-a descoperit cancerul etc. etc. încep cu operația.

Masa de operație e ca un capac de sicriu, mai lată jos și mai îngustă sus, ca să permită personalului medical să aibă acces ușor la corpul pacientului. Înainte de operație te pune să semnezi o hârtie că nu ai nici o pretenție orice s-ar întâmpla în timpul operației. Formularul spune că ai putea căpăta SIDA ai putea muri de infarct sau stop cardiac, ai putea să faci o embolie și încă multe altele și desigur tu semnezi că nu ai încotro. Apoi te răstoarnă cu fața în sus pe masa de operație și te răstignește pe niște brațe laterale ce ies din masa de care-ți leagă mâinile. De ce face asta ? că s-a întâmplat când pacientul era cu mațele în lighean, să se trezeasca din anestezie și să se ia la trântă cu doctorii și surorile. De aceia este legat zdravăn de mâini și doi gealați păzesc că dacă pacientul se trezește să sară pe el și să-l imobilizeze. Eu am fost cuminte, însă anesteziștii nu mi-au protejat coatele și mi-au legat strâns mâinile și mi-au strivit nervii Ulnar și Central la ambele mâini.

După operație la vre-o două săptămâni, degetele mele s-au chircit ca niște ghiare de cioară și durerile pe care le aveam nu treceau nici cu morfină.  Am suferit groaznic și pe 20 Nov. Acelaș an m-am dus și m-a operat doctorul Indech să-mi restaureze nervii la ambele mâini. Nu a făcut mare lucru că și acum câteodată nici nu pot duce lingura la gură de tare ce-mi tremură mâinile și o durere surdă o am în ambele mâini tot timpul. Nu pot scri cu mâna noroc de computer, pot numai să semnez dar foarte greu. Am fost sfătuit să-i dau în judecată, însă nu i-am dat că doctorul McReady care m-a operat este un om excepțional, un specialist de prima mână, și mi-a salvat viața, am ramas prieteni. El a fost singurul care a recunoscut că anesteziștii lui au făcut greșala și m-au mutilat pe viață. Acum povestea lui Laura care este cu mult  mai tragică.

Încă de prin 1992 Laura se plângea de dureri abdominale, la început mai difuze apoi din ce în ce mai accentuate Avusesem mai înainte ca doctor de familie pe doctorul Soare cu clinica pe Overlea colț cu Don Mills. Doctorul Soare era un foarte bun specialist și preda și niște cursuri la o universitate aici în Toronto, totuși l-am părăsit și am preferat-o pe doctora N.N. cu care eram prieteni de familie. Asta se întâmpla prin 1991. Prin 1992 Laura a început să aibă dureri abdominale care se accentuau din ce în ce mai tare. Ne-am dus la doctorița noastră de familie care avea un obicei, ca să nu aibă nici o răspundere, te trimetea imediat la un specialist care te programa după luni de zile după cum bine știți. Specialistul la care a trimis-o pe Laura, i-a dat imediat să bea sulfat de bariu și a constatat că traectul digestiv este în regulă. Doctora N. N. de fiecare dată îi lua și sânge pentru analize și după ce primea rezultatul spunea numai cifra de colesterol care în general la Laura era puțin peste limită. Dar pe Laura o durea din ce în ce mai tare și uneori avea crize atroce, și doctora N.N. iarași îi lua sânge pentru analize și o trimetea la alt specialist care o programa iarăș după luni de zile. Din nou bariu pe la ambele extremități, și iaraș aparatul digestiv era în regulă. Dar nici unu nu s-a gândit că în cavitatea abdominală afară de stomac și mațe poate fi ceva și în afara lor, nu numai în interiorul lor și nici unu nu a pus mana pe burta lui Laura, (lucru pe care doctorul Dinu Dimitriu l-a facut de prima dată, când am ajuns în sfârșit la el). Laura se văita ca în gură de șarpe, avea dureri atroce din ce în ce mai insuportabile până a leșinat în baie, a căzut cu capul în ușe și nu puteam deschide ușa să ajung la ea. I-am propus sa mai consultăm și alt medic pentru „second opinion” dar ea: „vai cum să o supărăm pe N,N,” căci era foarte irascibila, și nu ne-am dus. În Martie 1997 având o criza groaznică o sună pe prietena ei doctora N.N. și-i spune că nu mai poate suporta durerea. Doctora N.N. îi răspunde:

–        Am acum un pacient, așteaptă că te sun eu (și nu a mai sunat-o nici până în ziua de azi).

Laura cuminte o așteaptă toată după masa, toată noaptea, și a doua zi dimineața îi dă un telefon. Recepționista îi răspunde că doctora N.N. a plecat dis de dimineață la vila ei din Florida. S-a întors după 5 săptămâni, în timpul acesta lui Laura i-a crescut o modâlcă lunguiață în partea stângă a abdomenului. Când a văzut modâlca ce se vedea prin haine, prietena noastră s-a speriat și a zis:

–        Să-ți faci imediat un CAT Scan și tu Ovidiule fiindcă ești prieten cu doctorul McReady care te-a operat du-te și aranjaza repede să o opereze.

CAT Scan-ul trebuia făcut de 5 ani că ori cum gogoloiul ăla care se vedea și prin haine trebuia dat afară. Ea nu-l observase 5 ani de zile că nici odată nu pusese mâna pe burta lui Laura.

Doctorul McReady când a vazut-o a programat-o imediat pentru operație. După operație McReady îmi spune:

–        A fost o tumoră canceroasă de 16/12/8 cm. mare cât un cantalup. Tumora era complect încapsulată, era ca un lipom, dacă venea mai devreme o scoteam mai ușor decât pe o măsea,  se ținea de peritoneu numai de un firicel cu care o alimenta cu sânge. Acum a fost prea târziu deoarece s-a metastazat și a invadat organele vecine,îin primul rând ficatul. Boala se numește Malignant Peritoneal Mesothelyoma, o boala  rară. Când a făcut prima dată un CAT Scan?

–        Săptămâna trecută, am răspuns eu..

–        Dacă făcea mai devreme un CAT Scan era de mult salvată. Și cum doctora N.N. în 5 ani nu a trimis-o să facă  un CAT Scan  decât săptămâna trecută ?.

–        Nu știu dece, dar a trimis-o abia săptămâna trecută, am răspuns eu

Mc.Ready nu a mai comentat ci a dat din cap.

Deci dacă doctora N.N. îi spunea secretarei să o trimită la un CAT Scan (computed axial tomography scanner), care detectează orice imperfecțiune până la un milimetru Laura acum era în viață.

La vre-o câteva săptămâni de la operație ne cheama doctorul F. C.  Francisco un filipinez tânăr de cca. 40 de ani care cumpărase clinica doctorei N.N.

–        Laura am studiat dosarul tău și am văzut toate buletinele de analiză. De cinci ani de zile tu ai  cancer,  fosfatazele alcaline sunt mai mari de duble. Uite cifrele încercuite cu roșu de cei de la laborator ca să atragă atenția doctorului. Fosfataze alcaline depășite inseamnă or osteoporoză or cancer. Odată ce nu ai avut osteoporoză ai avut cancer. Mă mir că doctora N.N. care are atâta experiență nu a sesizat acest lucru.

Ne-am uuitat și noi pentru prima dată și am văzut exact că cifra de fosfataze alcaline era foarte mare și era încercuită cu roșu. Doctora N,N, prietena noastră se uita numai la cifra de colesterol.

Deci în cazul lui Laura a fost o neglijență criminala (așa a spus doctorul oncolog de la Women College Hospital). Deci Laura a plătit cu viața pentru neglijența criminală a prietenei noastre. Am dosarul că după moartea lui Laura mi-au dat dosarul și absolut toate buletinele de analiză au fosfatazele alcaline depășite. Am în față un articol scris de Cliff Roberts, (Attorney/Lawer). El citează câteva cazuri când s-a amputat unui pacient piciorul sănătos, sau i s-a scos rinichiul sănătos și a fost lăsat cel care era putred. Sunt și niște fotgrafii, într-una arată cum la o operație a uitat în pacient o foarfecă chirurgicală de 7 inch (17.71 Cm.). Și una și mai gogonată a uitat înăutru în abdomen un retractor, (arată ca o lingură de pantofi mare), de 13 inch (32.89 Cm.).Alt chirurg a uitat un prosop chrurgical de 30 X 16 inch (76 X 37.6 Cm.). Nu mai încarc textul cu numele spitalului data etc.

Am spus toate acestea nu ca să-i blamez pe doctori și să nu vă mai duceți pe la ei. Sunt și doctori excelenți, dr. Dinu Dimitriu nu are să se supere dacă-l citez si pe el sau dr. David McReady chirurgul meu și a lui Laura, dr. Soare etc, dar sunt si multe muhaele, de altfel ca în toate profesiile. Dar un doctor incompetent e cu mult mai periculos ca un contabil, inginer, sau avocat, ca el te poate băga în pământ. Deci ce vă sfătuesc, duceți-vă și mai consultați și alt medic și poate chiar doi. Când se elibereaza un buletin de analiza rugați să vă spună ce înseamnă tot ce scrie acolo. Nu vreau să vă sperii, ci să vă atrag atenția să vedeți pericolul ce vă poate paște, să nu pățiți ce am pățit eu și Laura.

Ovidiu Creangă                                                                Toronto August 2003

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: