Publicat de: Ovidiu Creanga | 13 decembrie 2010

BASARABIA E DIN NOU LA RĂSCRUCE

 

Apel al Forului Democrat al Românilor din Republica Moldova
Basarabia e din nou la răscruce.
Alegerile parlamentare au trecut. S-a votat cum s-a votat. Nici mai bine, nici mai rău: ca şi acum un an, ca şi acum un an şi jumătate, ca şi acum doi ani… Aşa cum votează o ţară de la răscruce de civilizaţii, de vremuri, de mofturi, cu alegeri parlamentare la fiecare jumătate de an, adică – la fiecare răscruce. Populaţia republicii se întreabă: ce facem?! Urmăm drumul nostru de integrare europeană?! Continuăm primenirile menite să ne aducă bunăstarea? Sau revenim la ce a fost?! Ne dezicem de reforme?! Ne resemnăm cu sărăcia, cu corupţia, cu mafia, precum cu un destin?!
După acest scrutin, la ordinea zilei se află refacerea Alianţei pentru Integrare Europeană. E ceea ce vrea populaţia republicii, ceea ce vrea Occidentul, e ceea ce voiesc cele trei partide parlamentare necomuniste, e ceea ce nu vrea Moscova.
S. Narâşkin, şeful administraţiei prezidenţiale a Kremlinului, s-a aflat zilele trecute la Chişinău, ca să ne spună dânsul ce dorim noi. Conaţionalii noştri au votat cele trei componente ale Alianţei pentru Integrare Europeană – liberalii, liberal-democraţii şi democraţii – nu ca să-i aducă pe comunişti la putere, aşa cum ne-a dat de înţeles că ar fi bine s-o facem oaspetele nepoftit. Nu cred că partidele noastre nu bănuiesc că a constitui o alianţă cu Voronin şi partidul său anacronic şi antieuropean este egal cu a-şi face un harakiri politic.
80% din populaţia republicii îşi leagă speranţa de Uniunea Europeană. Dar în vecii vecilor nu vom putea intra în Uniunea Europeană ca ţară comunistă. Acest lucru îl cunosc concetăţenii noştri şi ar trebui să-l afle şi liderii de formaţiuni. Îi spunem „bravo!” lui Marian Lupu pentru că a refuzat cele zece milioane de dolari în septembrie 2009, mită oferită de V. Voronin pentru trădare. Îl felicităm pentru acest gest de curaj. Şi am dori să-l putem felicita şi pentru curajul de a refuza oferta lui Narâşkin: aceea de a-şi trăda, pe gratis de astă dată, electoratul, ţara părinţilor şi a copiilor săi, opţiunile sale proeuropene.
Revenirea comuniştilor la putere ar însemna pentru noi toţi nişte ani pierduţi, o revenire la ce-a-mai-fost, la dictatura partidului-stat, a omului-stat, o îndepărtare de vectorul proeuropean al Republicii Moldova, de viitor.
Dragi concetăţeni!
Ori de câte ori în istoria noastră recentă ne-am confruntat cu probleme grave, decisive pentru destinul poporului nostru – Limbă de Stat, Alfabet Latin, ruperea de Imperiu, Independenţa ş.a.m.d., am solicitat să ajute la rezolvarea acestora Marile Adunări Naţionale, convocate în inima republicii în diverşi ani. Momentul pe care îl trăim este decisiv pentru istoria de astăzi şi de mâine a neamului nostru. Ar fi potrivit ca, înainte de convocarea primei sesiuni a noului legislativ, la 26 decembrie, în zi de duminică, cu concursul societăţii civile şi al partidelor politice din republică, să ne întrunim în centrul Chişinăului, consângeni din toate colţurile republicii, la o Mare Adunare Naţională, la care am spune răspicat: locul nostru e în Europa! Ne dorim o ţară cu viitor, pentru noi şi pentru copiii noştri! Ne vrem o ţară liberă şi nicidecum o neocolonie fără drepturi! Iar pentru realizarea acestor idealuri avem acum nevoie de reconstituirea Alianţei pentru Integrare Europeană! Dorim ca cele trei partide – PL, PLDM, PD – pentru care a votat majoritatea electoratului să se afle împreună, ca să poată continua reformele începute, ca să facă totul să ne regăsim în familia popoarelor europene şi ca în următorii ani să simţim că poporul nostru are nu numai trecut, dar şi viitor.
Forul Democrat al Românilor din Republica Moldova
Chişinău, 8 decembrie 2010

Publicat Miercuri, 08 decembrie 2010

Reclame

Responses


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: