Publicat de: Ovidiu Creanga | 3 Decembrie 2010

UNIREA REPUBLICII MOLDOVA CU ROMANIA

Close
Citiţi vă rog:
Un apel personal
de la fondatorul Wikipediei, Jimmy Wales

 

Wikipedia a trecut la diacriticele corecte. Dacă aveți probleme cu vizualizarea unor caractere și sfaturile noastre nu vă ajută, vă rugăm să ne spuneți.
Bun venit la Wikipedia! Dacă doriți să contribuiți vă recomandăm să vă înregistrați/autentificați.

Unirea Republicii Moldova cu România

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Salt la: Navigare, căutare

Hartă a împărţirii administrative actuale a României și a Republicii Moldova

Hartă a statului care ar rezulta din uniunea dintre România și Moldova, realizată de mișcarea unionistă

Demonstraţii în Chişinău (Februarie 2002)

Unirea Republicii Moldova cu România (și, prin aceasta, intrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană și în OTAN, și scoaterea sa din CSI) este obiectivul unor mișcări politice din ambele țări, susținute de o parte, până în zilele noastre minoritară, dintre alegătorii fiecărei țări.

[modifică] Contextul politic

 • Anti-unionismul. În Republica Moldova, anti-unioniștii, regrupați astăzi în coalițiile dominate de comuniști, cuprind atât minoritățile conlocuitore (o treime din populația republicii) cât și o parte însemnată dintre băștinașii moldoveni românofoni, care se tem de modelul politic și economic românesc și european, preferând să rămână în modelul rusesc post-sovietic reprezentat de CSI. În România nu exista o mișcare anti-unionistă structurată, ci mai degrabă o majoritate de alegători cărora această chestiune le este indiferentă. O parte din cercurile conducătoare din România se tem de costul economic al unei uniri și de intrarea în colectivul național a mai bine de un milion și jumătate de cetățeni de origine etnică rusă, ucraineană, bulgară, găgăuză sau altele, dintre care mulți nu cunosc limba română[1].

Potrivit sondajelor din noiembrie 2006, 48% din locuitorii Republicii Moldova doreau să devină cetățeni români, iar 46% nu erau interesați de acest lucru.[2]

[modifică] Fapte istorice

[modifică] Identitatea și luptele în jurul acesteia

În mentalul colectiv al populațiilor românești, existau, ca moștenire a trecutului medieval, percepții pur locale privind identitatea colectivă: oamenii se defineau ca ardeleni (sau chiar ungureni), bănățeni, olteni, munteni, moldoveni sau dicieni (în Dobrogea), deși se știau cu toții vorbitori ai aceleiași limbi românești[3]. Mișcarea pentru reunificarea Republicii Moldova cu România este continuarea în zilele noastre a unei mișcări unioniste începută încă din secolul XIX, care avea ca scop creearea unui stat întregit național pentru toți vorbitorii limbii Daco-Romane care locuiau în principatele Moldova și Țara Românească, cât și în imperiile Austro-Ungaria, Otoman și Rus, mai precis în Transilvania, Bucovina, Dobrogea și Basarabia. Această mișcare se înscria în procesul european de constituire a națiunilor moderne, care s-a concretizat în 1859 într-o parte din spațiul românesc prin Unirea Principatelor Moldova și Țara Românească, în 18661870 prin unirea principatelor și regatelor italiene, în 1871 prin unirea principatelor și regatelor medievale germane și în 1918, din nou în spațiul carpato-dunărean românesc prin unirea restului teritoriilor românești, inclusiv Basarabia (Est-Moldova).

Uniunea Sovietică însă, teritorial continuatoare a politicii Imperiului Țarist Rus, nu a recunoscut această unire și încă înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, făurește Regiunea Autonomă Moldovenească din Ucraina, pe malul stâng al Nistrului, unde este promovată o identitate etnică (așa-zisă) moldovenească, ce ar fi diferită de cea română, aceasta din urmă fiind asociată cu „opresorii capitaliști” (români).[4] După al Doilea Război Mondial, deși România devenise un stat comunist, Uniunea Sovietică a continuat promovarea acestei identități moldovenești „neromâne”, pentru a justifica etnic despărțirea Est-Moldovei de țara-mamă, România, adică anexarea Basarabiei și a Bucovinei de Nord, deși rusa nu are nimic comun nici cu așa-zisa limba moldoveană „sovieticǎ”, promovată de Moscova ca „ne-românească”.

[modifică] Situația particulară din Republica Moldova

Unirea tuturor teritoriilor cu majoritate românofonă la 1 decembrie 1918 este rezultatul susținerii conceptului unionist în teritoriile respective, de către o elită intelectuală puternică : „deșteptătorii neamului”. Dar, în prejma Primului Război Mondial, în Basarabia, dat fiind că o mare parte a populației trăia în mediul rural și era analfabetă, ca urmare a politicii rusificatoare a Imperiului Rus de interzicere a învățământului în limba română, și a interzicerii generale a limbii române în gubernia Basarabiei, „deșteptătorii neamului” erau mai puțin numeroși ca în alte teritorii românofone. Fiind însă majoritari în „Sfatul Țării”, Basarabia a fost primul teritoriu românofon unit cu vechiul regat al Românei, în martie 1918. Mărturiile antebelice relevă însă faptul că în acel moment majoritatea locuitorilor încă se identificau ca fiind „moldoveni” și nu ca „români”, nu din cauză că ar fi respins „identitatea românească”, ci deoarece „așa apucaseră din bătrâni să-și spună”. Trecerea Basarabiei de la un stat la altul de patru ori într-un răstimp scurt în anii 19181944 a avut ca urmare o receptivitate mai redusă a populației atât față de ideea că ar fi români, mai ales în mediul rural, în mentalul colectiv păstrându-se mai degrabă o identitate locală, moldovenească. După 1940, o mare parte dintre „deșteptătorii neamului” se refugiază la apus de Prut, partea rămasă în Basarabia fiind deportată sau marginalizată de autoritățile sovietice[5].

Astfel, elita românească care s-a menținut în teritoriile românofone rămase în România, a dispărut în mare parte din Republica Moldova, fiind înlocuită cu o elită rusă, rusofonă sau rusificată : din aceste motive, în cadrul teritoriului actual al Republicii Moldova, se poate remarca o absență vizibilă a sentimentului românității din mentalul colectiv al majorității populației românofone actuale. Politica moldovenistă impusă de către URSS în regiune după creearea Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești, a constat în ridicarea apartenenței locale moldovenești la rangul de sentiment național, conform doctrinei că ar exista o limbă română și o alta, distinctă, moldovenească. Pentru a evidenția „diferențele” dintre ele, „moldoveneasca” era scrisă folosind un alfabet chirilic „moldovenesc” derivat artificial din alfabetul rus – spre deosebire de cel român, scris în alfabet latin, și spre deosebire de cel greco-slavon vechi, folosit în vechiul principat al Moldovei. [6]Vrând, nevrând, majoritatea populației a acceptat treptat această definiție al identității naționale moldovenești, mai ales că ei dintotdeauna își spuseseră „moldoveni”. Această nouă interpretare a identității locale a umplut golul pe care îl lăsase eșecul administrației românești care, în numai 22 de ani, nu avusese timp să fructifice în mentalul colectiv basarabean un sentiment puternic al românității, ca în celelalte regiuni românofone rămase în cadrul României după 1945[7].

Astfel, la aproape 2 secole de la ocuparea Basarabiei de către Rusia Țaristă, în Republica Moldova, deși există o semnificantă parte a populației (mai ales printre cei tineri) care susține românismul, majoritatea vorbitorilor de limbă română din această țară nu se consideră români, ci moldoveni. Acest fapt este un obstacol la fel de important în calea mișcării pentru reunificare a Republicii Moldova cu România, ca și problemele transnistreană și găgăuză.

[modifică] Independența Republicii Moldova

În cadrul politicii sovietice de Гласность („glasnost”: transparență) și de Перестройка („perstroika”: reformă) inițiată Mihail Gorbaciov, sentimentele naționale locale devin, ca în celelalte republici unionale sovietice, sinonime de deschidere și de Равенсность („ravensnost”: a fi, pentru băștinași, deopotrivă, egali cu populațiile ruse sau rusofone aduse aici de URSS). Sentimentele moldovenesc și românesc, care în ciuda politicii de rusificare, dăinuiseră parțial între Prut și Nistru, determină parlamentul Republicii Moldova de la Chișinău, în septembrie 1989, să declare limba moldovenească drept limbă oficială și să admită oficial „identitatea lingvistică Moldo-Românească”[8], conform datelor științifice care consideră că atâta vreme cât două popoare se pot înțelege spontan și în întregime fără să aibă nevoie de traducători, ele vorbesc aceeași limbă.

Pe 6 mai 1990, România și Republica Moldova desființează restricțiile privind călătoria între cele două state și sute de mii de persoane trec râul Prut care marchează granița dintre cele două state.[9]

În cuvântarea sa ținută Parlamentului României din februarie 1991, Mircea Snegur, președintele Republicii Moldova, a vorbit despre identitatea comună a moldovenilor și a românilor, referindu-se la românii de pe ambele părți ale Prutului și la teritoriile românești ocupate de sovietici.

În 1991, Republica Moldova oficializează ca limbă de stat „Limba română”, ca steag național drapelul tricolor românesc cu o stemă moldovenească, ca imn național Deșteaptă-te, române!, imnul național al României, și ca deviză „Virtus romana rediviva”. La acel moment se aștepta și spera o unire cât mai rapidă a celor două țări[10], dar parlamentele celor două țări nu îndrăzniră să proclame această unire din cauza considerentelor geopolitice și presiunilor economice: România intră în sfera de influență a Uniunii Europene, în timp de Republica Moldova, membră a C.E.I, rămâne în sfera de influență a Rusiei, care ocupa Transnistria și Tighina. În fața dificultăților economice, entuziasmul inițial din Moldova devine minoritar în masa populației, și începând cu 1993 Republica Moldova și România au început să se distanțeze. Președintele român Ion Iliescu declară că România „nu poate absorbi un milion de Ruși cu forța”, în timp ce președintele Moldovean Mircea Snegur elaborează doctrina: „un popor, două state”.

În anul următor, distanțierea crește: constituția Moldovei, adoptată în 1994, reia termenul de „limbă moldovenească” în loc de „română”, deviza „Virtus romana rediviva” este înlocuită prin „Virtus Moldaviae rediviva” iar imnul a devenit Limba noastră. O controversă identitară traduce în interiorul țării lupta influențelor „româno-europeană” pe de-o parte, și „ruso-comunistă” pe de alta: această confruntare există și în țările vecine, România și Ucraina, dar sub forme care nu implică identitatea națională (deși atît la București cît și la Kiev, pro-comuniștii afirmă a fi singurii adevărați patrioți, și îi acuză pe pro-europeni de trădare a intereselor țării și poporului). Încercarea din 1996 a președintelui Mircea Snegur de a schimba din nou denumirea limbii oficiale în „română” a fost respinsă de Parlamentul Republicii Moldova, și considerată de minoritatea rusǎ a fi o „promovare a expansionismului românesc”.

[modifică] Situația actuală

Harta reunificării României cu Moldova într-un singur stat: așa numitul plan „Belkovski” (o uniune politica Româno-Moldoveana excluzând Transnistria).

Harta unei posibile organizări teritoriale a unui stat unificat.

[modifică] Extinderea teritorială a unirii

Potrivit diferitelor propuneri ale mișcărilor unioniste, există trei variante ale unei eventuale uniri:

[modifică] Costul economic al unirii

Consecințele economice ale unificării celor două state nu sunt neglijabile. Aritmetic, rezultatele unificării ar fi următoarele:

Țara Populația[12] Suprafață Densitate PIB[13] PIB/locuitor
România 21.680.974 238.391 km² 91 229,9 miliarde $ 10.661 $
Moldova 3.938.832 33.843 km² 111 9,367 miliarde $ 2.374 $
Țara unită 25.619.806 272.234 km² 94 239,3 miliarde $ 9.339 $

[modifică] Condițiile politice

Până recent, unirea României cu Moldova a fost considerată improbabilă, din cauza unei lipse de interes din partea ambelor țări. În România, deși majoritatea partidelor politice au sprijinit conceptul, cel puțin teoretic, unirea ar reprezenta cel mai probabil o povară pentru economia țării, așa cum reiese din datele de mai sus, deoarece Moldova este în prezent cea mai săracă țară din Europa. Din acest motiv, Uniunea Europeană se arată în general ostilă unionismului, și, deși a sprijinit și sprijină Moldova în politica sa externă, mulți analiști politici dispută pregătirea politică a Moldovei, și faptul că ar fi progresat suficient pentru unificare. Alt motiv, pentru care și membrii OTAN-ul sunt reticenți față de unionism, este că unirea ar fi socotită de Federația Rusă drept o provocare, cum reiese clar din declarațiile succesive ale liderilor ruși. Din acest motiv, o eventuală unificare nu ar cuprinde decât acea parte a Moldovei aflată la vest de râul Nistru, deoarece Transnistria unde sunt staționate și trupe ruse, aflată de cealaltă parte a fluviului, refuză să facă parte din statul român, oficialii transnistrieni admițând unirea Moldovei cu România, numai atâta timp cât Transnistria nu e inclusă.

În perioada de dinainte de 2005, doar Mișcarea Unionistă din Republica Moldova și Partidul Popular Creștin Democrat au sprijinit activ unificarea. Însă, poziția Creștin-Democraților a devenit nesigură după colaborarea acestora, începând din 2005, cu Partidul Comuniștilor din Republica Moldova. Datorită acestei schimbări în politica Republicii Moldova, a fost creat Partidul Național Liberal (similar partidului cu același nume din România), care susține cauza uniunii dintre România și Republica Moldova și a integrării în UE. [14]

Cu toate aceastea, discuțiile cu privire la unificare sunt în creștere după cum poate fi observat din diferite articole din presă și forumurile de pe internet din ambele țări.

În 2004, publicația română Ziua a publicat o serie de articole în care un diplomat rus susținea un plan care afirma că ar fi susținut de Vladimir Putin și prin care se accepta unirea Moldovei cu România în schimbul recunoașterii de către România a independenței Transnistriei sau a alipirii acesteia la Federația Rusă. Președintele rus, Putin, nu a confirmat sau infirmat aceste afirmații. Jurnaliștii români, însă, au considerat false aceste articole, întrucât nu se specifica nimic legat de situația orașului Tighina aflat sub controlul auto-proclamatelor autorități din Transnistria și nu explica cum ar putea convinge Rusia un stat independent – Republica Moldova – să accepte această uniune.

În ianuarie 2006, președintele României, Traian Băsescu și-a declarat public susținerea puternică pentru integrarea Republicii Moldova în UE, afirmând că „politica României ar trebui să fie unificarea națiunii române în interiorul UE”, soluție rezonabilă, cǎci ar înlǎtura reținerile unora din Europa față de o nouǎ „reîntregire” românǎ.

Conform sondajelor din martie 2006, 51% din populația României sprijină reunirea cu Republica Moldova, iar 27% sunt împotrivă [15]. Dintre partizanii reuniunii, 28% sprijină unirea, incluzând Transnistria, iar 16% fără Transnistria. [16]

În iulie 2006, președintele României, Traian Băsescu, a declarat că a făcut o propunere președintelui de atunci al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, astfel încât să adere ambele țări la UE împreună. Această ofertă, a fost refuzată de către Voronin (care din 2009 nu mai este președinte la Chișinău), iar Băsescu a declarat în continuare că va respecta această decizie a Republicii Moldova, iar România va ajuta Moldova să intre pe drumul de integrarea în Uniunea Europeanǎ. [17]

Pe parcursul anului 2006, mișcarea unionistă a câștigat teren, subiectul fiind mult mai discutat în ziarele din România, iar peste 100.000 de cetățeni ai Republicii Moldova au cerut pașapoarte românești în doar douǎ luni, august și septembrie 2006. [18] Un articol în publicația Cotidianul [19], care estima costul unificării la 30-35 miliarde de dolari a provocat un val de reacții negative în publicații precum Ziua [20] sau unele publicații din Republica Moldova – Timpul [21] și Jurnal de Chișinău [22], care acuzau Cotidianul de exagerarea costurilor și limitarea uniunii doar la dimensiunea materială. La finalul anului 2006, în lunile noiembrie și decembrie, a existat o explozie de cereri de obținere a cetățeniei române, din partea cetățenilor Republicii Moldova, consulatul României nemaifăcând față la numărul de cereri.

În urma declarării independenței Kosovare, ziarul moscovit Pravda a publicat un articol care exprimă îngrijorarea Rusiei pentru posibila unificare a Republicii Moldova cu România, în contextul precedentului Kosovo. Mai mult, ziarul estimează poziția Moscovei astfel: „astăzi pentru Moscova este mai importanta o altă problemă: să nu admită anexarea fostei Basarabii de către România”. Această declarație se încadrează în ansamblul manifestărilor politice, diplomatice și militare ale luptei de influență, în jurul Mării Negre, între Federația Rusă și OTAN-ul împreună cu Uniunea Europeană, luptă care se desfășoară și în Ucraina („revoluția portocalie”) sau în Georgia (conflictul din Abhazia și Osetia de Sud)[23]. În acest context, mișcarea pentru reunificarea României cu Moldova se situează geopolitic în rândul fenomenelor pe care strategii OTAN-ului le definesc ca un containment („îngrădire”) al influenței Rusiei, în timp ce politica Transnistriei și a forțelor care, în Republica Moldova, se opun reunificării, se situează în rândul fenomenelor care manifestă și susțin influența Rusă, pe care se și bazează.

Pe 7 aprilie 2009 peste 30 de mii de persoane au ieșit pe străzile Chișinăului, ca să conteste victoria comuniștilor la alegeri, scandând „Vrem alegeri repetate” și „Jos comuniștii”. În timpul demonstrațiilor, unii dintre manifestanți au agitat steaguri românești și au arborat drapelului României și al Uniunii Europene pe clădirile Parlamentului și Președinției.

În cursul zilei de 8 aprilie, Vladimir Voronin, președinte în exercițiu după expirarea mandatului de șef al statului pe 7 aprilie, a reiterat acuzațiile că România s-ar fi aflat în spatele protestelor violente de la Chișinău, anunțând expulzarea ambasadorului român la Chișinău, Filip Teodorescu și introducerea sistemului de vize pentru cetățenii români.

În urma alegerilor anticipate din iulie 2009, Partidul Comuniștilor a pierdut majoritatea în Parlament, în favoarea partidelor de opoziție PL, PLDM, AMN și PDM. Acestea au constituit o coaliție de guvernare sub numele de Alianța pentru Integrare Europeană (AIE), iar ca urmare a poziției pro-europene a noii conduceri de la Chișinău, pentru prima dată după 8 ani de guvernare comunistă ostilă României a început un dezgheț al relațiilor bilaterale dintre București și Chișinău.

Președintele prin interim al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a declarat de mai multe ori că se consideră român și chiar că este unionist. Însă a ținut să precizeze că acestea sunt doar viziunile sale personale, și că unirea după model german cu România nu este pe agenda politică a noii conduceri de la Chișinău.

[modifică] Unirea unul câte unul și controversele suscitate de aceasta

Unirea personală a cetățenilor Moldoveni cu România (după expresia lui Mircea Druc) consistă în acordarea cetățeniei române pentru cetățenii Republicii Moldova. În data de 18 decembrie 2007, Traian Băsescu a declarat pe postul TV public că în spiritul apropierii dintre Republica Moldova și România ar trebui ca cetățenia română să fie acordată tuturor cetățenilor din Republica Moldova, chiar dacă nu sunt de origine etnică română.[24] Acestă propunere a fost pusă în practică, el declarând că în 2008 au primit cetățenie română aproape 2500 de persoane, iar în 2009 14 000, în timp ce alte mii de dosare erau în curs de procesare.[25] În anul 2010 se preconizează un ritm de eliberare al pașapoartelor de 10 000 pe lună.[26][27]

Această situație a stârnit diverse reacții, în general ostile, în Uniunea Europeană. În 13 iulie 2010 Der Spiegel afirmând că prin asta s-ar permite cetățenilor unui stat care nu face parte din UE să intre, totuși, ușor în UE, „prin ușa din spate”,[26][28] și că asta ar reprezenta o extindere pe ascuns a EU spre Est, fără a avea vreo aprobare în acest sens prin vreun referendum sau acord cu Brussels, Berlin sau Paris.[28] De asemenea, Der Spiegel afirmă că doar 2 % din moldoveni se declară români, iar pe moldoveni nu-i interesează unirea cu România, care, oricum, ar fi, alături de Bulgaria, una dintre cele mai sărace țări de pe continent, ci accesul în Europa, unde să-și ofere ieftin forța de muncă.[28]

Articolul din Der Spiegel a primit replica Ministerului Afacerilor Externe din România sub forma unui comunicat acordat presei centrale, în care se spune că faptul că unii dintre foștii cetățeni români și-au pierdut cetățenia din motive neimputabile lor este o chestiune de notorietate, iar in materia redobândirii cetățeniei Romania nu face excepție de la normele europene, și că articolul 10 din Legea cetățeniei române conține prevederi similare cu articolul 116 din constitutia Republicii Federale Germania, care reglementează faptul că „foștii cetățeni germani, care în perioada 30 ianuarie 19338 mai 1945 și-au pierdut cetățenia din motive politice, etnice sau religioase, precum și descendenții acestora pot redobândi, la cerere, cetățenia germană”.[29] În plus, o parte a presei remarcă că nici pentru absorbția RDG nu s-a organizat vreun referendum la nivel european, statele continentului luând act de voința liber exprimată a germanilor de a trăi într-o singură țară,[30] iar prin acest act au intrat în UE 18 milioane de germani, în timp ce în cazul Republicii Moldova este vorba de numai 3 milioane[31].

[modifică] Diferențe și convergențe față de modelul german și de alte unionisme

Sursa:[32].

Mișcarea unionistă din cele două țări susține ideea reunificării Republicii Moldova cu România bazându-se pe identitatea cultural-lingvistică dintre băștinașii celor două state, și pe istoria comună a Moldovenilor de pe ambele maluri ale Prutului, până în 1812, între 1918 și 1940 și între 1941 și 1944. Privind modalitățile unirii, se referă la modelul reunificării germane din 1990.

Există însă, față de modelul german, diferențe. În ciuda faptului că până în 1871, Germania nu exista, în locul ei găsindu-se regate, principate și ducate diferite (cu limbi germanice diferite), în mentalul colectiv al populației din Est sentimentul germanității nu a fost niciodată combătut de autoritățile sovietice apoi comuniste din RDG, al cărei nume oficial era Republica Democrată Germană, iar chestiunea reunificării nu a fost niciodată respinsă, depinzând de condițiile acesteia. Germania de Vest era considerată de către elita politică a RDG ca fiind „teritoriu național aflat sub ocupație capitalistă”: în Germania de Est nu a fost niciodată promovată o identitate națională diferită față de cea a celorlalți Germani, limba era denumită tot germană, minoritățile conlocuitoare (slavii Sorabi) reprezentau sub 2% din populație și trăiau acolo din Evul mediu, nu erau colonizate recent de Imperiul Rus sau de URSS și nu erau în poziție social-economică dominantă, iar în momentul căderii Zidului Berlinului cvasi-totalitatea cetățenilor doreau și revendicau unirea. Altă diferență față de situația Germaniei este existența altor trei state germanofone sau preponderent germanofone: Austria, Elveția și Liechtenstein separate de Germania, cu existența cărora oamenii sunt obișnuiți de veacuri, care nu suscită controverse fiind bazate pe același model social și politic ca și Germania, în care limba poartă același nume, și în care orice vorbitor al germanei se poate referi nestingherit la Germania, la istoria și cultura poporului german, fără să fie socotit de autorități ca fiind un partizan al imperialismului german.

Fapt care ar fi considerabil de a reflecta este că Basarabia anexata de Imperiul rus in 1812 a fost influențată de Guvernul Rus pe o durată mult mai lungă decît RDG (RDG fiind sub controlul guvernării Sovietice 1949-1990, doar 41 de ani). Astfel rusificarea populației autohtone din Basarabia de origine română a fost mult mai intensă și a durat pe parcursul a mai puțin de două veacuri. Mai ales in perioada guvernării URSS (1922-1991) și promavării politicii sale Centraliste/Unioniste. Aceste aspecte au dus la o nouă conștiință națională ai etnicilor români (in favoarea Rusiei/URSS), rezultatele căreia ar fi schimbarea/slavizarea/rusificarea limbei române în „MOLDOVNEASCĂ”, numirea eventuală a teritoriului Basarabean drept „Republica Moldova” ș.a.m.d. Să nu uităm ultima reunire a teritoriului Basarabean cu România din 1 decembrie 1918 care in pofida mersului istoric nu a rezistat în timp, iarăși grație politicii expansioniste a Rusiei si eventualei URSS (care și a afectat integritatea Republicii Federative Germane [care a existat pînă la împărțirea Germaniei] în urma fiasco-ului Germaniei in al Doilea Război Mondial fiind divizată în 4 „teritorii de influență” de către URSS, Marea Britanie, Franța și SUA).

Unionismul românofonilor din România și Republica Moldova este unul dintre numeroasele unionisme existând în Europa și în lume: cel german, care a reușit, precum și cele ale Yemenului și Vietnamului, dar și cele, mult mai numeroase, care au dat greș: Austria cu Germania în 1918, Coreea, țările arabe între ele, statele polineziene între ele, Cipru cu Grecia, Macedonia slavă cu Bulgaria, țările sârbești după prăbușirea Iugoslaviei, Kosovo cu Albania, Bielorusia cu Rusia după prăbușirea URSS, Oseția de Nord cu cea de Sud, Senegalul cu Gambia apoi cu Mali, Malaezia cu Indonezia, ș.a. În cele mai multe din aceste cazuri, forțele centrifuge au fost mai puternice decât cele unioniste… Un caz particular este Armenia cu Karabagul, unire efectivă pe teren, dar nerecunoscută juridic.

[modifică] Anecdote

Umoristul moldovean Valentin Stratan a declarat că Unirea unul cîte unul ar putea fi soluția dacă și maghiarii și secuii ardeleni ar deveni, treptat și simetric, cetățeni moldoveni, astfel încît peste cîteva zeci de ani, toți cei care nu-i suferă pe Români să-și dea mâna împreună în Republica Moldova, iar Românii să fie toți regrupați în România ! Maghiarii s-ar simți la dânșii acasă în Moldova : doar Chișinău, Orhei și Ciobruci nu înseamnă „Izvorul mic”, „Cetățuia” și „Putinei” în limba dînșilor ?[33] De altminteri, eu personal, prefer să stau la munte, bunăoară la Sovata

[modifică] Note

 1. ^ Igor Cașu – Cum s-a ratat reunificarea României cu Republica Moldova?
 2. ^ Unul din doi moldoveni vrea cetatenie romana Monday, 11 December 2006
 3. ^ „Așa și neamul acésta, de carele scriem, al țărâlor acestora, numele vechiŭ și mai direptŭ ieste rumân, adecă râmlean, de la Roma. Acest nume de la discălicatul lor de Traian, și cât au trăit (….) tot acest nume au ținut și țin pănă astăzi și încă mai bine munténii decât moldovénii, că ei și acum zic și scriu țara sa rumânească, ca și românii cei din Ardeal. (…) Și așa ieste acestor țări și țărâi noastre, Moldovei și Țărâi Muntenești numele cel direptŭ de moșie, ieste rumân, cum să răspundŭ și acum toți acéia din Țările Ungurești lăcuitori și munténii țara lor și scriu și răspundŭ cu graiul: Țara Românească”, scria Miron Costin în De neamul moldovenilor; în 1532, Francesco della Valle, însoțindu-l pe guvernatorul Aloisio Gritti în Ardeal, Moldova și Muntenia nota că „…in la lingua valacca, dicono a questo in questo modo: Sti Rominest ? (Știi tu Romînește ?) che vol dire: Sai tu Romano ?” (în Cl. Isopescu, Notizie intorno ai romeni nella letteratura geografica italiana del Cinquecento, XVI, 1929, p. 1- 90); Ferrante Capecci scrie prin 1575 că “Anzi essi si chiamano romanesci, e vogliono molti che erano mandati quì quei che erano dannati a cavar metalli…” (în Maria Holban, Călători străini despre Țările Române, vol. II, p.158 – 161); Pierre Lescalopier scria în 1574 că „Tout ce pays la Wallachie et Moldavie et la plus part de la Transilvanie a esté peuplé des colonies romaines du temps de Trajan l’empereur… Ceux du pays se disent vrais successeurs des Romains et nomment leur parler romanechte, c’est-à-dire romain” (fol 48 în Paul Cernovodeanu, Studii și materiale de istorie medievală, IV, 1960, p. 444)
 4. ^ Mackinlay, pg. 135
 5. ^ Nikolai Bugai, Депортация народов из Украины, Белоруссии и Молдавии : Лагеря, принудительный труд и депортация (deportarea popoarelor din Ucraina, Bielorusia și Moldova: lagăre, muncă silnică și deportare), Dittmar Dahlmann et Gerhard Hirschfeld – Essen, Germania, 1999, P. 567-581
 6. ^ Mackinlay, p. 140
 7. ^ Gheorghe Negru, Politica etnolingvistică din RSSM, Prut Internațional, Chișinău 2000, ISBN 9975-69-100-5
 8. ^ Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul RSS Moldovenești Nr. 3465-XI din 01.09.89, publicată în Veștile nr.9/217, 1989
 9. ^ România Liberă. „Podul de flori peste Prut. Punți de simțire românească”, 8 mai 1990.
 10. ^ Mackinlay, p. 139
 11. ^ Autoritățile separatiste al „Republicii Moldovenești Nistrene” nu controlează șase comune transnistrene (Cocieri, Molovata Nouă, Corjova, Coșnița, Pârâta și Doroțcaia), însă controlează în Basarabia municipiul Tighina (Bender) (cu satul Proteagailovka inclus) și comunele Gâsca și Chițcani.
 12. ^ Iulie 2005 est. CIA Factbook
 13. ^ Pe baza parității puterii de cumpărare, 2007 est. IMF est.
 14. ^ Articol în Timpul
 15. ^ Sondaj CIVIS
 16. ^ Cotidianul. „Unirea cu Moldova”, 23 ianuarie 2006
 17. ^ Evenimentul Zilei. „Băsescu și-a dezvăluit planul unionist secret” 3 iulie 2006
 18. ^ [1]
 19. ^ Cotidianul
 20. ^ [2]
 21. ^ [3]
 22. ^ [4]
 23. ^ Ziarul Pravda: România va inghiți treptat Republica Moldova cu Transnistria cu tot
 24. ^ Băsescu: Tuturor cetățenilor Republicii Moldova li s-ar putea acorda cetățenia română, adevarul.ro, 19 dec 2007, accesat 2010-07-19
 25. ^ Băsescu vine la Chișinău, jurnal.md, 27 ian 2010, accesat 2010-07-19
 26. ^ a b Der Spiegel: România le oferă generos pașapoarte moldovenilor, care intră „pe ușa din spate” în UE, Mediafax, accesat 2010-07-19
 27. ^ Der Spiegel: Băsescu bagă moldovenii în UE „pe ușa din dos”, unimedia.md, accesat 2010-07-19
 28. ^ a b c en Benjamin Bidder – Romanian Passports For Moldovans – Entering the EU Through the Back Door, spiegel.de, 13 iulie 2010, accesat 2010-07-19
 29. ^ Răzvan Iorga – MAE dă o replică fundamentată articolului din Der Spiegel privind Chișinăul, karadeniz-press.ro, 16 iul 2010, accesat 2010-07-19
 30. ^ Laurențiu Nistorescu – Un gest penibil al săptămânalului „Der Spiegel”, renasterea.ro, 18 iul 2010, accesat 2010-07-19
 31. ^ După ce s-a văzut cu cei 18 milioane de germani din Est in UE, Germania mârâie la România, rgnpress.ro, 14 iul 2010, accesat 2010-07-19
 32. ^ Virginia Raisson, Jean-Christophe Victor și Franck Tetart, Atlas geopolitic, pp. 38-41: rep. Moldova la marginea Europei, ed.: arte-tallandier, 2005, ISBN: 2-84734-234-6
 33. ^ Chișinău, Orhei și Ciubărciu (în rusește Ciobruci): respectiv Kis-Jenö, Varhély și Csupor în maghiară, numiri lăsate de ostașii Secui ai voievozilor Moldoveni.

[modifică] Referințe

 1. en Grenoble, Lenore A (2003) Politica privind limbile în Uniunea Sovietică, Springer, ISBN 1-4020-1298-5
 2. en John Mackinlay, Peter Cross (2003) Regional Peacekeepers. United Nations University Press ISBN 92-808-1079-0

[modifică] Legături externe

 

Unelte personale

Spații de nume

Variante

Vizualizări

Acțiuni

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: