Publicat de: Ovidiu Creanga | 19 Noiembrie 2010

Decernarea premiilor concursului national – literar „CETATEA LUI BUCUR”


EDITORIAL-Elisabeta IOSIF:,,PREMIANȚII CETĂȚII”

Existența unui eveniment în viața noastră poartă un înțeles. El definește o manifestare, care are la bază un semn cu o semnificație importantă pentru aceia care participă. De data aceasta literatura este cea care a declanșat evenimentul. Poezia, proza desprinse din cărți, existente sau în devenire, ne-au fost transmise ca simboluri. Fiindcă ele reprezintă cartea, pentru avizați o metaforă, un mit în acțiune. Universul unei cărți, deopotrivă revelație spirituală sau ritual, reprezintă inteligența individuală. Dar, numai dacă deschidem o carte și o citim îi aflăm taina dintre coperte. Numai așa aflăm gândurile și sentimentele descrise, ideile cuprinse. Dar înmănuncherea ideilor din mai multe cărți?! Așa cum s-au relevat ele din paginile trimise concursului Cetății lui Bucur?! Consider că tot ce se scrie acum, în această perioadă, se va transforma într-un  simbol al   începutului de secol 21, care se tezaurizează, devenind în timp valori  literare naționale. De aici și semnificația unui eveniment ca acesta, care a adunat o parte dintre premianții literaturii române. Autorii care au participat la Concursul literar național „ Cetatea lui Bucur” – 38 de poeți și 37 de prozatori –  au dovedit că pot fi competitori, fiindcă important este să participi.  De aceea îi felicit pe toți. Și mulți dintre premianți nu sunt la prima încercare de participare la concurs dar sunt la primul premiu, prima diplomă ce le certifică talentul literar. Așa este profesorul Ionuț Țandără din Focșani, cu doctorat în franceză și acum cu o diplomă de poet premiat. Membru a diferitelor consilii și asociații de limbă franceză, membru al Federației Internaționale a Profesorilor de limbă Franceză, Ionuț Țandără a lansat un volum  „Dedicații în vers alb”  iar juriul concursului „Cetatea lui Bucur” i-a decernat premiul *Nichita Stănescu* pentru bilingvismul versului alb.

Trebuie subliniat aici și efortul criticilor literari Cleopatra Lorințiu și Cristian Neagu, al organizatorilor, poeți deopotrivă, Elisabeta Iosif , Cristina Ștefan, Paul Polidor, membrii ai juriului.

De departe din Canada s-a înscris la concurs, cel mai „tânăr” scriitor, Ovidiu Creangă, de 90 de ani. Un epigramist convins, membru al  Uniunii Epigramiștilor din România iar acum pentru poezia și proza  sa, juriul i-a acordat premiul *Cetatea lui Bucur pentru Diaspora*. Iată răspunsul său la aflarea acestei vești:

„Mă bucur mult că am luat premiul *Cetatea lui Bucur pentru Diaspora*. Ca să fiu sincer, la 90 de ani nu prea mai am motive de bucurie: de băut m-am lăsat demult, de fumat m-am lăsat de 4 ani, cu… cucoanele am cam terminat cam demult….mi-a mai rămas o eventuală bucurie procurată prin literatură, căci de scris m-am apucat la 80 de ani. Fiindcă veni vorba, unii mă întreabă, de ce       m-am mai apucat de epigrame la 80 de ani?! Iată răspunsul meu:

De nu mai ai succes la dame/ Și ți-ai urcat sculele-n pod/ Nu te boci, ca un nerod!/Apucă-te de epigrame! Sunt buruienos la gură dar să știți, că și la epigrame am luat un premiu! Acum, vă mulțumesc tuturor încă o dată pentru această bucurie și …să-mi dați dovada scrisă, ca să o pun în ramă, pe perete, aici lângă calculator! Ovidiu Creangă (scriitor bănuit), Canada, noiembrie, 2010.”

În această lună se comemorează doi ani de când scriitorul, criticul literar, realizatorul revistelor de cultură online ale Asociației Române pentru Patrimoniu nu se mai află printre noi. Îi simțim lipsa. Ne învățasem să-i primim în mesaje cuvântul său bun, să-i auzim sfatul său înțelept,  îndemnul său de a scrie despre adevăr și ne lipsește  felul său  respectuos de adresare pentru fiecare, indiferent de vârstă. Ne amintim cu toții mereu cum  încheia aceste scurte epistole: „cu doriri de bine”…

Anul trecut, in memoriam, soția sa, scriitoarea Mariana Brăescu Silvestri a oferit Premiul Artur Silvestri la cinci scriitori. În acest an, 2010, propunerea Juriului pentru acest important premiu, făcută deosebitului om de cultură, Mariana Brăescu Silvestri s-a oprit la  doi autori, care au  trimis unele dintre cele mai bune poezii din concurs: Daniela Voiculescu și Cezar Cazimir Stoicescu. >>>>>>>>>

Explore posts in the same categories: Uncategorized

Be the first to like this post.

Comment:

<!–XHTML: You can use these tags: <a href=”” title=””> <abbr title=””> <acronym title=””> <b> <blockquote cite=””> <cite> <code> <pre> <del datetime=””> <em> <i> <q cite=””> <strike> <strong>

–>


Anunțuri

Responses

  1. So I went flying out. Why settle for less and make love with someone who has not
    promised to stay with dating (davidhartzphotography.com) 6 month anniversary you?
    I don’t know the language and are familiar with the social scene.
    Our first impression is that we don’t want to appear
    as though you’re seeking rapport, by saying things most guys dating 6 month anniversary say.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: