Publicat de: Ovidiu Creanga | 3 Noiembrie 2010

Un razboi cu Iranul va salva economia globala (Washington Post)

 

Un razboi cu Iranul va salva economia globala – Washington Post
 

David Broder, corespondentul politic pentru cotidianul american Washington Post, sustine ca singura solutie pentru problemele economice si politice ale presedintelui american, Barack H. Obama, este pregatirea unui razboi cu Iran.

Astfel, David Broder, ofera o surprinzatoare solutie pentru problemele politice si economice actuale ale presedintelui SUA, Barack H. Obama, si anume: pregatirea unui razboi cu Iran, scrie Rawstory

Presedintele, care este „mult mai inteligent” si mult „mai inspirat”, decat ceilalti oponenti, ar putea beneficia de pe urma unei confruntari cu Iran, deoarece un razboi va pune in miscare economia, sustine Broder, in editorialul sau din Washington Post.

Acesta scrie ca exista doua cai „esentiale” in care o economie poate creste: printr-un ciclu economic obisnuit, sau prin razboi.

„Uita-te in urma la marea depresiune. Ce a rezolvat in final criza economica? Al Doilea Razboi Mondial. Probabil aici va invinge Obama. Cu un suport puternic din parte republicanilor in Congres, pentru a provoca ambitiile nucleare ale Iranului, ar putea folosi mare parte din 2011 si 2012 orchestrand un conflict cu iranienii. Iar in timp ce tensiunile cresc, si se accelereaza pregatirile pentru razboi, economia se va imbunatati.”

„Nu sugerez, desigur, va incita la un razboi pentru a fi reales”, a spus Broder. „Dar natiunea i se va alatura din cauza ca Iranul este cel mai mare pericol al acestui inceput de secol”.

Articolul lui Broder a primit imediat numeroase critici din partea expertilor politici si economici. Intr-o postare intitulata „Si-a pierdut Broder mintile?”, editorul revistei Foreign Policy, Blake Hounshell, scrie ca propunerea lui Broder este „o nebunie, din mai multe motive”.

„Una ar fi ca pietelor nu le plac tensiunile, cel putin nu cele in care pretul petrolului creste. In al doilea rand, al doilea razboi mondial a scos SUA din depresiune deoarece avea un program stimulator care a mobilizat toate sectoarele societatii. Astazi, armata SUA are toate uneltele pentru a lupta cu Iran, si nu va fi nici un fel de pregatire. Nu a citit Broder propriul sau ziar? Pentagonul cauta sa faca reduceri de miliarde de dolari, si se confrunta cu bugetele de austeritate”.

Scriind in aceeasi revista, Marc Lynch sustine ca articolul lui Broder este „un interesant studiu despre ideile prostesti care apar in Washington,” si precizeaza ca administratia lui Obama gaseste aceste idei ca fiind „ridicole.”

Dean Baker, de la Centrul Cercetarii Economice si Politice, spune ca ideea lui Broder pentru un stimul condus de guvern este gresita, si ca nu trebuie sa fie neaparat de natura militara.

„Daca cheltuielile pentru un razboi pot crea locuri de munca si creste economia, atunci in acelasi mod poate sa o faca si cheltuielile pentru sosele, izolarea termica a locuintelor, sau educarea copiilor”.

Dar cel mai dur a fost criticat de catre Matt Duss de la Think Progress: „In mod special in urma a ceea ce s-a intamplat in Irak, ce fel de degenerat va sugera sa ne pregatim sa facem la fel si in Iran, doar pentru a crea locuri de munca?” a intrebat acesta. „Se pare ca cel care scrie un articol obisnuit in Washington Times.”

Remus Curt Remus Curt 

Editor Articole: 405 Comentarii:2090

Aboneaza-te la articolele mele!

Marti, 02 Noiembrie 2010, ora 17:32 Sursa: Ziare.com
Articol citit de 5043 ori
FacebookTwitterLinkedin

Inchide formularul
255 caractere ramase
3000 caractere ramase
Pentru a putea comenta, trebuie sa te loghezi. deoarece nu esti logat. Click aici pentru login!
 

Schimba codul de securitate.

Statele din Golf exporta 25 % din consumul mondial de petrol si blocarea acestei resurse din cauza razboiului ar provoca o recesiune sau depresiune economica globala fara precedent

Orice strateg stie, Iranul este o tara muntoasa cu 70 de milioane de locuitori care nu poate fi invinsa; Si daca ar fi ocupate marile orase, lupta ar fi dusa mai departe in munti de catre armatele de partizani iranieni (modelul iugoslav)

Cine s-ar alatura americanilor intr-o asemenea aventura ? Japonia, China, statele europene si altii care depind de petrolul din Golf ? Si daca o asemenea aventura nebuneasca ar unifica intregul Islam in jurul Iranului ce ar face monarhiile arabe ? Ar fugi cu totii in America ?

Ce s-ar alege de armatele occidentale care ar putea fi infrante in muntii Iranului intr-un mod rusinos ? Care ar mai fi viitorul NATO ? Care este legitimitatea legala si morala a unui asmenea demers ?

Jimmy Carter (the peanut president) a fost invins de eroul anticomunist Ronald Reagan cu ajutorul iranienilor, ceea ce spune multe despre valorile sacre ale americanilor de care nimeni nu indrazneste sa se atinga

Exista o caricatura cu presedintii americani ciopliti din muntele Rushmore in care Washington ii spune lui Lincoln: „- Are you happy now ?” (revenire la forma initiala)

Pro / Contra 

3,5
De acord

44 voturi

Calitatea comentariului 

3,3
Acceptabil

41 voturi

ioanaiiiiii 

Rank user: x5

02.11.2010, 19:21

se poate considera si cum spuneti dumneavoastra 

dar IRAK-ul nu e tara musulmana? citez din ce scrie pe WIKIPEDIA-mi se pare infiorator: .. cand S.U.A și Regatul Unit, impreună cu peste 50 alte state, au invadat Irakul și au indepărtat Partidul Ba’ath de la putere, continuand să dețină și acum controlul asupra țării!
deci se gasesc solutii vointa sa fie!
un razboi sa salveze economia! cat de bolnavi sunt oamenii?

Pro / Contra 

3,3
Si da, si nu

35 voturi

Calitatea comentariului 

3,1
Acceptabil

34 voturi

02.11.2010, 19:48

Iraq este o tara de dimensiune medie cu 31 milioane locuitori si un relief ca Baraganul, fiind usor de cucerit militar prin operatiuni la sol 

Razboiul coalitiei militare internationale impotriva tiraniei comuniste a lui Saddam Hussein a fost just si legitim, avand legatura cu prabusirea Uniunii Sovietice si atentatele din New York

Cine l-a pus pe Hussein sa sfideze o lume intreaga prin atacarea Kuweit-ului sau masacrarea populatiei kurde ?

Cum a ajuns o tara exportatoare de petrol ca Iraq sa aibe o datorie externa de peste 400 miliarde dolari, Romania fiind unul din statele creditoare caruia Saddam ii dadea cu flit cand i se cereau banii ?

Dupa ce au vazut ce au patit omonimii lor marxisti din Iraq, partidului Baath (Baas Arab Socialist) din Siria i-a trecut avantul si elanul revolutionar de a exporta revolutia comunista, Siria de azi fiind un stat arab socialist si laic inconjurat de amenintarea fundamentalismului islamic

Pro / Contra 

2,4
Impotriva

39 voturi

Calitatea comentariului 

2,3
Neimportant

38 voturi

E_Basilescu 

02.11.2010, 21:46

Dar bati campii rau de tot 

Cat de des de ajustezi cu etno-botanice?

Pro / Contra 

3,3
Si da, si nu

18 voturi

Calitatea comentariului 

3,2
Acceptabil

18 voturi

 

Rank user: x3

02.11.2010, 19:11

Si razboiul cu Yugoslavia a fost declansat pentru relansarea unei economii de razboi care… 

…avusese prea multi ani de pace!
Numai ca aventura in care americanii vor trage dupa ei intregul NATO, in Iran, ar fi mult mai periculoasa, existand posibilitatea solidarizarii unei mari parti a lumii islamica!
Poate se vor mai gandi americanii, inainte de a da drumul la caini!

Pro / Contra 

4,6
Total de acord

39 voturi

Calitatea comentariului 

4,5
Excelent

34 voturi

A.Cantemir 

Rank user: x3

astazi, 03:24

Nu intereseaza prea mult regiunea 

Problema e ca toate rasboaele au fost pornite FAPTIC de”crestini si chiar intre crestini,desi””””Fericiti vor fi facatorii de pace ca aceia……….Si ma mai intreb dece D’zeu din t6oate popoarele a ales unul singur ?De3ce Irod a ucis 24ooo de baietei de un an intr-o localitate care acum arte 25000 locuitori??Cine3 crede nu are decat sa crerada in aceste teo0rii

Pro / Contra 

– –
sub 3 voturi

2 voturi

Calitatea comentariului 

– –
sub 3 voturi

2 voturi

 

Rank user: x5

02.11.2010, 19:33

Pài chiar asta o sà facà pt cà sunt complet faliti si Is vrea acest ràzboi cu orice pretz … 

Mai intai o sà tb sà-l asasineze pe Omama ( vezi Google:
„Pavel Globa, Obama killed in 2011” ) si pe urmà o sà-i dea drumul.
Romànii, popor de … la poarta nouà, o sà se bage si ei
acolo ca de obicei, tot asa cum s-au aliat si cu nazistii,
sà vedeti ce despagubiri de ràzboi le plàtiti la sfarsit,
dacà mai sunteti in viatà.

@+

Pro / Contra 

2,6
Si da, si nu

30 voturi

Calitatea comentariului 

2,9
Acceptabil

35 voturi

ioanaiiiiii 

Rank user: x5

02.11.2010, 20:36

doamne fereste! 

romanii n-ar putea sa stea frumos acasa sa se apuce de agricultura? tocmai am aflat ca e suficient sa cresti o turma de porci care ara si seamana in locul tau, mi se pare foarte potrivt pt noi!

Pro / Contra 

3,4
Si da, si nu

35 voturi

Calitatea comentariului 

3,3
Acceptabil

35 voturi

Rank user: x5

02.11.2010, 21:15

Romànii nu-si cunosc interesul … 

Nu vezi mai sus un orbete care zice ca a fost bine ca s-a
atacat Irakul ca pedeapsa pe 11/09, desi nu era nici o legatura intre Irak si talibani, dimpotriva acolo era singura tzara laica ce combàtea talibanii din toate puterile ???

Mare lucru dacà dupà ce se duc amerlocii de acolo n-o sà vi se cearà despàubiri de ràzboi si din Irak … :-))

Nu và mai làsati condusi de prosti, cà o sà ajungeti la sapà de lemn !

Pro / Contra 

4,5
Total de acord

17 voturi

Calitatea comentariului 

4,6
Excelent

20 voturi

 

Rank user: x2

02.11.2010, 20:24

Un *** american ! 

Multa prostie zace in capul tau bai David Broder, daca dupa doua razboaie mondiale ,dupa atata durere si suferinta , creierul tau bolnav se gandeste tot la un razboi !

Pro / Contra 

4,8
Total de acord

42 voturi

Calitatea comentariului 

4,6
Excelent

37 voturi

 

Rank user: x3

02.11.2010, 20:30

INFORMARE 

Din cate cunosc NU SUA a generat 2 razbpoaie mondiale. Din contra a fost de partea DEMOCRATIILOR. Razboiale cele mai UCIGATOARE au fost provocate si duse de SOCIALISTI.
USA este USA.
Somn usor !

Pro / Contra 

2
Impotriva

52 voturi

Calitatea comentariului 

1,9
Neimportant

55 voturi

niculaeda 

Rank user: x2

02.11.2010, 20:48

sua 

dar a castigat de pe urma ambelor !!!

Pro / Contra 

4,1
De acord

18 voturi

Calitatea comentariului 

4,4
Bun

25 voturi

romanianwars 

Rank user: x5

02.11.2010, 21:28

corect – „din cate cunosc” 

mai studiaza

Pro / Contra 

2,9
Si da, si nu

28 voturi

Calitatea comentariului 

2,9
Acceptabil

28 voturi

 

Rank user: x2

02.11.2010, 21:57

Iranul numai singur poate sa cada 

Situatia in Iran este foarte similara cu cea din Romania anilor 1989. Oameni ajungand la puscarie pe nimica toata, dictatura islamica crancena si oamenii raspandindu-se ca samburii din lubenita pe unde pot.

Putini in Iran isi mai pot cumpara o locuinta sau inchiria una, si nici avea un trai decent.

Nu e nevoie de un razboi sa puna jos Iranul. O sa cada singur cand lumea nu va mai avea nimic de pierdut…

Obama in nici un caz nu se gandeste la un razboi cu ei, si a spus-o in multe randuri. Numai niste minti infierbantate pot gandi la asta…

Pro / Contra 

2,5
Si da, si nu

24 voturi

Calitatea comentariului 

2,5
Acceptabil

21 voturi

 

Rank user: x2

astazi, 03:15

NU VA FACETI GRIJI TOTUL ESTE PUS LA CALE ASA CUM TREBUIE SA FIE. 

DIN TOATA POVESTEA RAZBOAIELOR CINEVA ARE DE CASTIGAT.
REDUCEREA POPOARELOR E BENEFICA PTR NOUA ORDINE MONDIALA.
SI PENTRU O CANTITATE DE CIPURI DEJA PREGATITE IN TIMPUL RAZBOIULUI OAMENI VOR INTRA SINGURI IN CAMPING LOCURI DE REFUGIATI SI LI SE VOR PUNE CIP 666
SE VA SELECTA TOTUL INTELIGENTA SI PROSTIMEA.
SI ASTFEL VA INCEPE O LUME NOUA ASA CUM A VRUT D-OMNUL CEL DE SUS IN STATELE UNITE ALE AMERICI.

VA CONVINE SAU NU JOCURILE SUNT FACUTE DIN NOU

Pro / Contra 

4,6
Total de acord

10 voturi

Calitatea comentariului 

4,6
Excelent

10 voturi

 

Rank user: x5

astazi, 08:02

ce comentarii imbecile emanati domnilor… 

ideile mari sint simple,chiar daca nu-s intotdeauna gustoase. din pacate,crizele economice majore se rezolva prin razboi,cel mai mare consumator de bunuri si servicii.
o alta solutie ar fi investirea in cercetarea naturii duale a dinozaurilor ierbivori…:)))

Pro / Contra 

1,6
Impotriva

7 voturi

Calitatea comentariului 

1,6
Neimportant

7 voturi

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: