Publicat de: Ovidiu Creanga | 13 august 2010

Evreii, pericol mondial

Cauta

delete
bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark

Evreii, pericol mondialPublicat de Ion Coja in Textele altora pe 12.08.2010 | 3 comentarii

EDITORIALUL “Evenimentul zilei”, 5 august 2010.

Autor: Vlad Stoicescu

În urma celor trei regimuri dictatoriale care şi-au impus, în secolul trecut, voinţa legislativă la Bucureşti au rămas câteva milioane de drame, lecţii istorice nevăzute, o plasă rezistentă de mituri şi doi eroi a căror legendă e egalată doar de magnitudinea crimelor comise.

Pentru fiecare român capabil să gândească la rece moştenirea hidoasă lăsată României actuale de Ion Antonescu şi Nicolae Ceauşescu se găsesc alţi zece, înarmaţi cu lecturi din Ion Coja, Gheorghe Buzatu sau Corneliu Vadim Tudor, gata să ofere teorii despre rase sau, pur şi simplu, ură. Melanjul fetid al celor două poartă astăzi numele de patriotism şi este rezultatul unei neînţelegeri istorice majore.

Am asistat recent la diversele reîncarnări ale acestei realităţi decerebrate, când o armată de “studioşi” ai istoriei recente au reacţionat cu violenţă extremă vizavi de autonomia Ţinutului Secuiesc. Nu mai e loc aici pentru a relua argumentele avansate atunci, însă mobilizarea aproape spontană a umorilor (deopotrivă în spaţiul politic, mediatic şi al forumurilor publice) vorbeşte de la sine despre capacitatea României de a-şi evalua, echilibrat, propriile dileme şi slăbiciuni.

Cam aşa arată victoria finală a lui Nicolae Ceauşescu: nu în parametrii locativi sau industriali, ci în mormane de idei despre etnicitate înşurubate în conştiinţe de istoria socialismului ştiinţific. Civism? Zero. N-avem nevoie. Atâta timp cât suntem un popor, România nu mai are nevoie şi de o societate.

Şi pentru că genele lăsate moştenire de ceauşism nu erau suficiente, săptămâna aceasta a oferit şansa unei noi disecţii a spaţiului public, în căutarea surselor răului. Povestea e simplă. Banca Naţională a României a lansat o serie numismatică dedicată comemorării patriarhilor Bisericii Ortodoxe Române, iar includerea în proiect a lui Miron Cristea, unul dintre pilonii antisemitismului românesc interbelic, a stârnit reacţia Muzeului Holocaustului de la Washington şi a altor organizaţii de profil.
Până la această oră, Banca Centrală nu a oferit un răspuns, dar temperatura comentariilor publice a atins deja puncte critice. Nu mă miră: acolo unde mareşalul Antonescu e locul şase în topul marilor conaţionali, depăşindu-i lejer pe Eliade, Cuza sau Brâncuşi, etichetele se lipesc rapid: evreii!

Am experienţa unor astfel de fenomene – anul trecut, când EVZ publica un serial dedicat victimelor Holocaustului românesc, peste o mie de comentarii au reluat, vreme de o lună, retorica rasială.

Radu Ioanid, director la Memorialul din capitala americană, îmi spunea ieri că nu-l deranjează manifestările individuale şi că “problema este a antisemiţilor şi a ţării în care trăiesc, nu a mea”. Profesorul Ioanid stă la Washington şi-şi rezervă dreptul de a reacţiona doar în faţa derapajelor instituţionale. E mai igienic aşa. Forumurile nu pot fi combătute în furia lor anonimă. Dar pentru cei care încă preferă buletinul românesc unei alternative occidentale, tocmai această incompetenţă agresivă şi nivelatoare e miza.
Poate că nu mai e nimic de făcut atunci când procente absolute din feedback-ul primit de la cei care mai citesc încă ziare se raliază poziţiilor lejere, în care ai noştri sunt cavaleri neprihăniţi, iar ai lor victime înscenate şi mincinoase.

Studiile au arătat că un cititor de presă scrisă e mai pregătit să facă faţă cerinţelor democraţiei liberale, mai pregătit să ofere soluţii civice, mai pregătit să sprijine construcţia socială cu argumente raţionale.

În România, când anumite subiecte sunt atinse, informaţia nu mai rămâne însă decât laboratorul perfect al monştrilor. Holocaustul românesc? Nu vă atingeţi de Ion Antonescu şi de toată pleiada de minţi luminate care au trimis România interbelică în grotă. Poziţionare critică? Du-te, bă, dracu’ cu antiromânismul tău!

Aici totul funcţionează pe invers: opiniile minoritare incită la ură şi violenţă, iar majoritatea e sufocată de invocarea continuă a suferinţelor evreilor. Trebuie să le cerem lor voie să ne cinstim înaintaşii? Nu. De fapt, se cheamă decenţă şi bun-simţ. Dar pentru că suntem perfect incapabili să ne mişcăm în spaţiul normalităţii, e nevoie ca un cetăţean american să ne trimită scrisori de la Washington pentru a ne aminti cât de puţine episoade şi personaje frecventabile conţine istoria noastră.

——————————————————————————————————–

Ion Coja:

Respect părerile altora, iar atunci cand se poate, le ofer informatii suplimentare pentru a le confirma sau infirma părerile. In textul din EvZ publicat mai sus sunt mai multe pareri cu care nu ma potrivesc, as zice cu toate. Dar nu ma rabda inima sa trec peste una: respectul si pretuirea pe care le arată tinarul autor față de RADU  IOANID. Nu stiu dacă îl cunoaște în persoană, de visu. Nu știu dacă cunoaste cariera profesionala a individului, pe care il numeste profesor. Cam mult!
Eu țin să-i fac cunoscută o întâmplare din cariera de vecin a lui RADU IOANID. A locuit până prin 1987 sau 88 pe Titulescu, la blocul 7. Eu la blocul 8. Apoi a plecat in America, iar in locul său s-a mutat o familie de nevazatori, cu doi copii, parcă. Au cumpărat de la stat apartamentul și locuiau fără nicio grijă. După 1990, RADU  IOANID a revenit în țară ca mare sculă transoceanică la muzeul holocaustului din Washington. La un moment dat a revendicat dreptul de proprietate asupra apartamentului în care locuise până la plecare, dovedind cu acte că, aidoma celorlalți vecini care se mutaseră în acel bloc prin anul 1977-78, era și el proprietar, plătise pentru dobândirea apartamentului și avea toate actele doveditoare. A pretins să i se recunoască dreptul de proprietar, iar locatarii să fie evacuați cu forța, dacă altfel nu se poate, de voie bună. Procesul pe care l-a deschis a mers în favoarea reclamantului RADU  IOANID, până la ultima înfățișare, la Curtea de Apel, când avocatul familiei de nevăzători a reușit să găsească prin arhivele primăriei și să aducă în fața instanței actul prin care, la data plecării din România, lui RADU  IOANID statul îi plătea valoarea apartamentului pentru ca, odată cu cetățenia română, să-și piardă și dreptul de proprietar, așa cum cereau legile de atunci!…
Până în clipa aceea, RADU  IOANID  mereu se jurase cu mâna pe Talmud că între el și statul român nu s-a perfectat asemenea înțelegere, chiar dacă, așa cum știa toată lumea, cam așa se petreceau lucrurile. Numai cei care plecau din România trecând Dunărea înot o pățeau, adică li se confiscau averile imobiliare… Dar unui cetățean corect și conștiincios care pleca legal în America, în virtutea calității sale de evreu, nu i se confisca nimic. Desigur, contravaloarea apartamentului, stabilită de stat, era ceva mai mică decât cea de pe piață, dar asta este altă poveste… Oricum, la proces a apărut semnătura lui RADU  IOANID, care contrazicea declarațiile sale făcute în fața tribunalului. Asta se cheamă SPERJUR. Repet: SPERJUR. Puține lucruri descalifică mai mult pe cineva în lumea noastră românească. În lumea lui RADU  IOANID, a mincinoșilor și mercenarilor pe tema holocaustului, pe tema suferințelor evreilor din România, sperjurul este practicat într-o veselie, fără nicio cenzură morală. Doar cea tehnică: să minți, să minți, să minți, dar, dacă se poate, să nu te lași prins prea des cu minciuna!…
RADU  IOANID a mințit o viață întreagă. …Pentru că veni vorba, îl avertizez că nu voi mai ierta așa, la nesfârșit! Jean Ancel, tovarăș de idei cu RADU IOANID, când a simțit că moare, i-a rugat pe cei dela căpătâiul său să-i transmită lui Ion Coja, din România, că roagă să fie iertat pentru… Dumnezeu știe exact pentru ce. Dar să-l iert. Nu știu exact la ce se gândea… Mi-o fi făcut vreun rău de care eu nu știu că de la el mi se trage?!… Nu știu! Dar l-am iertat! La fel cum și pentru Aurel Dragoș Munteanu, alt camarad al Ioanidului, am aprins o lumînare, în mai multe biserici, așa cum ceruse, cu limbă de moarte, de la mine și de la Marcel Petrișor… Treacă de la noi! Fiecare avem nevoie de iertare și mai ales de iertarea Domnului! …Dar pe RADU IOANID avertizez în chip solemn și public că nu-l voi ierta, să nu-și răcească gura de pomană, are atâția de la care să cerșească iertare, chiar și de la junele pe care l-a îmbrobodit de scrie atât de frumos despre un nemernic ca Radu Ioanid în Evenimentul Zilei…
P.S. Tinărul ziarist de la EvZ, dacă doreste, il mai public pe site-ul meu, cu orice dorește dumnealui. Cu o condiție: să ne asigure că va publica la EvZ răspunsul meu la textele sale. Nu sunt convins că vom fi mereu în contradictoriu. Cu timpul, măcar unul dintre noi se va dezmetici.

Urmăreşte pe Twitter 

3 comentarii la “Evreii, pericol mondial”

 1. maximus spune:

  Vlad Stoicescu,domn nu te pot numi,cu regret.
  daca vei citi aceste randuri,poate vei da un raspuns,tot pe acest forum de idei. Intr-adevar,stapanesti cuvantul,esti profesionist in domeniu,dar ma simt jignit pana in fundul inimii ca ne iei de prosti,treaba asta nu mi se pare si nici nu este normala. sa argumentez:
  1. dumneata vorbesti de ”pleiada de minti luminate” care a trimis romania interbelica ”in grota”. cer detalii,fiindca nu inteleg despre ce vorbesti. cumva despre sovietizarea romaniei? intr-adevar,am putea numi pe buna dreptate ”grota”romania comunista,dar care ar fi mintile luminate care ne-au impins acolo? eu stiu de un acord churchill-stalin scris in oct1944 la o receptie pe marginea unui servet de la masa,in care marele churchill ”intelegea” dreptul lui stalin de a prelua romania daca stalin ”intelegea” dreptul imperiului britanic asupra greciei. ce treaba au avut romani cu povestea ASTA?
  2. inteleg ca pt dvs era normal sa acceptam propunerea lui Hitler de a nu intra in razboi cu rusii si sa lasam wehrmachtul sa ne elibereze basarabia,in asa fel incat romania NEUTRA [cu petrolul ei]sa nu devina tinta atacurilor rusesti si nu numai. faptul ca antonescu nu a permis ca romanii sa se manifeste ca un popor de lasi este pt dvs dovada faptului ca era un om lipsit de clarviziune politica si pe chestia asta ar trebui sa-l dispretuim in loc sa-l respectam.VA SUPARATI DACA VA SPUN CA NU POT FI DE ACORD CU ASEMENEA ABERATIE?sau poate credeti ca daca ne opream la nistru[cum sau oprit finlandezii le vechea lor frontiera]rusii ne lasau in pace in 1944? pe finlandezi nu i-au lasat,nu ne lasau nici pe noi.
  3. o intrebare simpla: aud ca evreii au fost persecutati si chinuiti peste masura[nu tagaduiesc] dar NICIODATA, NICI MACAR O DATA,NU AUD ”DE CE”? ce aveau cu ei,de ce topaiau de bucuri letoni,ucrainieni si nu numai cand dementii lui himmler umpleau gropile cu ei? o explicatie vreau!! VREAU!!sau poate exista un motiv pentru care nu ni se spune? la scoala nu ne invatau,la televizor nu spun nimic despre structura etnica a celor care au adus comunismul in rusia si mai apoi in romania. oare de ce? dar despre entuziasmul cu care acesti conationali ai nostri au primit trupele sovietice in basarabia in 28 iun 1940 si despre modul DEMENTIAL in care au tratat armata noastra in retragere,nu ne spuneti nimic,dar gasiti ca suntem barbari asmutiti de coja si alti impotriva unor oameni inocenti. prosti ne mai credeti,sa inghitim toate aiurelile dvs despre lipsa de civism a romanilor!ce treaba avea cu ”normalitatea si bunul simt” ce au facut ei atunci si dupa aceea? daca nu ati stiut,exista un serial ”MEMORIALUL DURERII”in care vedem ce au facut oameni cu nume straine de neamul nostru cu elita intelectuala politica militara si cu taranii acestei tari. ar trebui sa aveti macar bunul simt de a pastra tacerea cu privire la un erou al neamului care tocmai asta a incercat sa impiedice,acest genocid nemaiintalnit in istoria romanilor. bineinteles ca amintirea lui e mai de pret decat a lui eliade sau cioran,pt ca EL a luptat in mai multe RAZBOAIE pentru neamul nostru. in ce razboi a luptat cioran pt Romania? evident,dvs aveti motive private pt care scrieti ceea ce sacrieti,impotriva oricarei evidente istorice. poate sperati,pe buna dreptate,ca tineretul,din ce in ce mai corupt de alcool,droguri, pornografie,homosexualitate,va inghiti prostiile dvs. e si asta un mod de a vedea lucrurile. pe vremuri silviu brucan scria in scanteia ce e rau si ce e bine ptr poporul nostru. acum o faci dumneata. asta e!

 2. doru1943 spune:

  la indivizi de teapa astora,trebuie ,,ceva,, mai consistent,contondent,nesimtirea lor trebuie tratata cu maximum de,,atentie,,!sanatate, d/le profesor,si daca aveti vreo Maria prin familie,la multi ani!

 3. “Nu vom uita niciodată că în perioada cea mai neagră, în perioada nazistă, România a ajutat ca 400.000 de istraelieni. Acesti oameni au contribuit la constructia si dezvoltarea Israelului şi nu au uitat niciodată România”, a spus presedintele istraelian.”
  Adica Simon Peres la declaratiile comune ale presetintilor Romaniei si Israeluluii.
  Frumos. Foarte frumos !
  Dar unde sunt ceilalti 400.000 de mii de evrei omorati in Romania ?
  Ca nici un recensamant din perioada antebelica nu ne arata ca in Romania ar fi fost peste 800.000 de evrei !

Raspunde

Apasă aici pentru a renunța.

Introdu adresa ta de e-mail:

<!–

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

–>

 

 

Articole aleatoare

 

 

Comentarii recente

 • maximus: Vlad Stoicescu,domn nu te pot numi,cu regret. daca vei citi…
 • Ion Coja: Pentru Corneliu: Trec peste amenințări, m-am obișnuit, m-am …
 • Dan Ioanitescu: Stimate domnule Profesor Ion Coja, Imi cer respectuos ier…
 • pentru tov.Corneliu: Romanii nu au dat de pamant cu evreii in razboi,drept raspla…
 • doru1943: la indivizi de teapa astora,trebuie ,,ceva,, mai consistent,…
 • Dicu-Sava Cristian: „Nu vom uita niciodată că în perioada cea mai neagră, în per…

 

Link-uri

 

Cautare

 

<!–

–> 

 

Statistici gratuite pentru site-ul tau Ion Coja © 2007 – 2010

 

Categorii

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: